"Я не вважаю, що Харківська ТЕЦ-5 може бути переведена на вугілля", - заявив "SQ" голова комісії з питань паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства, промисловості, будівництва, транспорту і зв'язку Харківської облради Олег Шаповалов (раніше був директором ТЕЦ-5). За його словами, у разі переведення на вугілля проблем із залізничними коліями, за якими можна його підвозити, не буде. Але для облаштування вугільного складу потрібні значні території. ТЕЦ-5 спочатку замислювалася як вугільна, і місце для складу було передбачене, але зараз воно передане іншим користувачам. Був вільний великий майданчик, який використовувався при будівництві ТЕЦ, але і його вже забудували й отримали акти на землю (раніше керівництво ТЕЦ провело моніторинг цієї ситуації).

Як зазначив Шаповалов, вугільній ТЕЦ потрібні площі для встановлення обладнання підготовки спалювання вугілля. "Це не таке просте питання, як здається. Це дуже складна проблема, але теоретично і вона може бути вирішена", - зазначив Шаповалов.

Він повідомив, що є ще більш складна проблема - де складувати зольні шлаки (вони утворюються при горінні вугілля). У первинному проекті було передбачене шлакове поле за Солоницівкою, але ця територія теж уже передана іншим власникам. "Тобто сьогодні навколо ТЕЦ-5 немає землі, де можна зберігати шлаки. Теоретично можна вантажити шлаки до вагонів і возити на Зміївську ТЕЦ (вона працює на вугіллі). Але це призведе до здорожчання роботи електростанції. Але головна проблема - екологічна. Звичайно, є дані, що сучасні технології очищення дозволяють уникнути шкідливих викидів, і можна запровадити сучасну чистку. Але чи правильно це - мати біля Харкова об'єкт, який дає викиди від спалювання вугілля? Кращий вихід, з цієї точки зору, спалювати газ, продуктами згоряння якого є вода і вуглекислий газ", - зазначив Шаповалов.

Довідка "SQ". 7 листопада 2012 р. ТОВ "Укрістгаз" купив 94,48% акцій ПАТ "Харківська ТЕЦ-5". Новий власник компанії повинен буде за три роки збільшити коефіцієнт встановленої електричної потужності до 67%, теплової потужності - до 45%. В умовах приватизації Харківської ТЕЦ-5 немає вимоги перевести її на споживання вугілля. Для отримання допуску до участі в конкурсі потенційний покупець повинен був надати підтвердження здійснення діяльності з видобування газу українського походження та наявність ліцензії на користування надрами із загальними залишковими запасами природного газу на території України не менше 1 млрд.куб.м.

Як заявив раніше голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін, роботи з модернізації ТЕЦ-5, які зобов'язані будуть виконати нові власники теплоелектроцентралі за умовами приватизації,  вимагатимуть великих інвестицій. За оцінками фахівців, сума інвестицій буде на рівні вартості самої станції. Зокрема, новий власник ТЕЦ повинен переобладнати її для можливість працювати не тільки на російському газі, але і на інших видах палива. Також губернатор зазначив, що керівництво ХОДА наполягатиме на тому, щоб власник пообіцяв побудувати теплотрасу до додаткових районів Харкова.

ТЕЦ-5 розташована в Дергачівському районі Харківської області та призначена для забезпечення електроенергією і теплопостачанням побутових, промислових і бюджетних споживачів Харкова. ТЕЦ здатна нести електричне навантаження до 540 МВт і теплове навантаження до 1420 Гкал/год. За 9 місяці 2012 р. ТЕЦ отримала 413,6 млн. грн. збитку, тоді як за 2011 р. було отримано 170 млн.грн. прибутку.