ПАТ "Харківський НДІ вогнетривів" отримав замовлення підприємства "Алмазні технології" (Росія, Санкт-Петербург) на постачання порошку з діоксиду цирконію. Про це повідомили "SQ" в інституті. За даними підприємства, постачання порошку для обробки алмазів - нова сфера застосування продукції НДІ. Традиційними споживачами продукції інституту вогнетривів є металургійні й скляні заводи, а також машинобудівні і моторобудівні підприємства. Близько 40% продукції підприємства постачається до Росії.

Як зазначили у НДІ, також серед нових споживачів продукції інституту - підприємства з виробництва автомобільних покришок. Технічний вуглець для покришок виробляють у реакторах при дуже високій температурі, тому вогнетривкі матеріали для камери реактора замовляють у харківському НДІ. В інституті вогнетривів також освоїли виробництво матеріалів для виробників ПВХ-маси (з неї роблять профіль для дверей і вікон). Внутрішню поверхню реактора, де відбувається один з синтезів, футерують вогнетривкими матеріалами НДІ, оскільки інші матеріали не витримують температури в 2,2 -2,35 тис. градусів С.

Довідка "SQ". НДІ вогнетривів заснований 1927 р. Є єдиним в Україні спеціалізованим інститутом технологій вогнетривів. У 1995 р. був реорганізований у ВАТ, в 2011 р. - у ПАО.