Інститут птахівництва (с.Бірки, Харківська обл.) Національної академії аграрних наук розробив програму збільшення поголів'я птиці. Про це повідомив "SQ" завідувач відділу маркетингу Інституту птахівництва Дмитро Гриценко.

За його словами, залучати інвестиції для збільшення поголів'я птиці не планується: проект буде реалізований за рахунок власних коштів. "Цього року вже трохи збільшили поголів'я на експериментальній фермі інституту. Цю ферму інститут узяв в оренду, оскільки господарство, що було у розпорядженні інституту, у 2010 р. перевели у підпорядкування Національної академії аграрних наук", - зазначив Д.Гриценко.

Він повідомив, що розводяться породи птахів, виведених в інституті. Це кури яєчного напрямку - бірківські барвисті, є яєчно-м'ясна порода - полтавська глиниста, м'ясна - геркулес. Також є рідкісні породи в невеликій кількості - українська смугаста й українська чорна.

Як повідомив Д.Гриценко, зараз поголів'я птиці, яка вирощується в інституті, становить близько 3 тис. Вирощувані кури, індички та качки реалізуються, в основному, населенню для присадибних господарств, а також фермерським господарствам. Останнім часом попит на птахів, які вирощуються в інституті, збільшився. Зокрема, підвищеним попитом користується м'ясна порода геркулес. "Геркулес виведений в інституті в останні п'ять-шість років і стабілізувався в останні роки", - зазначив Д.Гриценко.

Він також повідомив, що інститут фінансується з держбюджету (кошти виділяються на наукову роботу), а також за рахунок власних прибутків. "Ми працюємо з підприємствами з надання їм консультаційної та іншої допомоги на умовах договорів. Наші акредитовані лабораторії надають платні послуги. Заборгованості із зарплати в інституті немає. Загалом на кожну гривню фінансування інституту припадає близько 40 коп. зароблених власних коштів", - зазначив Д.Гриценко.

Довідка "SQ". Інститут заснований 1930 р. як Всеукраїнський науково-дослідний інститут птахівництва і розташовувався в Кам'янці-Подільському, потім був реорганізований в Українську науково-дослідну станцію птахівництва, яка 1938 р. була переведена в с. Бірки Харківської області. У 1959 р. станція птахівництва знову одержала статус науково-дослідного інституту, який зараз є провідним науковим центром України з питань птахівництва. В інституті працює 126 осіб, з яких три доктори наук, 22 кандидати наук і 15 аспірантів.