Лідеру Харківської організації "Потон" Павлу Онищенку оголошено підозру в держзраді. Зараз він живе в РФ і знімає для соцмереж пропагандистські ролики, в яких підтримує країну-агресора, повідомили в Управлінні СБУ в Харківській області.

У своїх відео блогер говорив, що "Москва і Київ — єдиний народ", і розповідав про"денацифікацію в Україні".

Слідчі СБУ заочно повідомили Павлу Онищенку про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада у формі переходу на бік ворога та надання іноземній державі допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 3 ст. 109 (публічні заклики до захоплення державної влади, вчинені повторно);
  • ч.3 ст. 436-2 (створення та розповсюдження матеріалів з виправданням збройної агресії РФ проти України, вчинені повторно).

Зараз проводяться заходи з розшуку харків'янина, щоб притягнути його до відповідальності за злочини проти України.

Організація "Потон" позиціонувала себе як борців з наркобізнесом і "наливайками". З 2018 по 2020 рік активісти "Потона" під виглядом акцій проти незаконної торгівлі наркотиками, алкоголем і вирубки лісів вчинили ряд кримінальних правопорушень.

На позачергових виборах до парламенту в 2019 році Павло Онищенко балотувався від партії "Опозиційна платформа - за життя", але нардепом не став.

Влітку 2020 року Павла Онищенка і кілька членів його організації затримали. Їх звинувачували в хуліганстві за фактом погрому в аптеці в 2018 році, а також в посяганні на життя співробітників правоохоронних органів.

У СІЗО Потон перебував до березня 2022 року. Його звільнили, оскільки Онищенко мав бойовий досвід і виявив бажання захищати Україну. Однак навесні 2022 року Потон виїхав за кордон як багатодітний батько (у нього четверо дітей). Він влаштувався в Празі, звідки вів стріми з антиукраїнською риторикою.

Восени Онищенка оголосили в розшук. У січні 2023 року з'ясувалося, що Потон перебуває в Москві і записує на тлі Кремля ролики, в яких називає повномасштабне російське вторгнення "поверненням земель".