У передмісті Харкова зловили шанувальницю російського світу. В обласній прокуратурі повідомили, що 24-річна мешканка Чугуєва підозрюється у колаборантській діяльності.

Жінка переїхала до Чугуєва з Луганська. У прямому ефірі однієї із соціальних мереж підозрювана заявила "хочу до Путіна, хочу, щоб Путін приїхав", а також назвала РФ “класною державою”.

Відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 111-1.

Відповідно до цієї частини статті, заборонено:

  • публічне заперечення громадянином України збройної агресії проти України та тимчасової окупації частини території України;
  • публічні заклики до підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора;
  • публічні заклики до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та окупаційною владою;
  • публічні заклики до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України.

Все це карається позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років. Якщо дівчину визнають винною, їй заборонять обиратися депутатом, обіймати посади у держуправлінні, місцевому самоврядуванні, правоохоронних органах, збройних силах та інші.

У листопаді 2022-го у Мерефі Харківської області спіймали ще одного шанувальника Путіна. На будівлі біля залізничного вокзалу він фарбою написав "Україна не нація! Путін, допоможи!"

До правопорушника також застосували ч. 1 ст. 111-1 КК України.