Харківська влада прокоментувала звинувачення у відсутності ліній оборони на кордоні, які почали ширитися Мережею після початку наступу РФ на Вовчанськ та Липці. Зокрема командир підрозділу розвідки ЗСУ Денис Ярославський заявив, що головною причиною прориву російських військ на Харківщині є відсутність фортифікацій та мінних полів на першій лінії оборони.

Представники ХОВА ці закиди спростовують.

«Побудовані силами обласної адміністрації фортифікації займають Сили Оборони України. Ми постійно на звʼязку з військовим командуванням, виконуємо усі їхні задачі. Довіряйте офіційній інформації, допомагайте українській армії та вірте в ЗСУ», - зазначив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

У свою чергу заступник керівника Харківської обласної військової адміністрації Роман Семенуха на своїй сторінці у Facebook зазначив, що ХОВА виконувала роботи тільки по одній зі смуг, яку займають військові.

Семенуха наголосив, що джерела, що свідомо чи несвідомо поширюють дезінформацію, - працюють на ворога.

Заступник начальника ХОВА Михайло Харнам, який керує в регіоні будівництво укріплень, на своїй сторіці Facebook написав, що завдання зі зведення фортифікаційних споруд були виконані. Він підкреслив, що лінія оборони зводилася під ворожими обстрілами, із постійними втратами людей та техніки. 

Харківська влада закликає мешканців області та представників медіа не допомагати ворогу дискредитувати військових ЗСУ, які зараз стримують ворога на північних та східних кордонах області.

Синєгубов також наголосив, що керівництво ХОВА, Вовчанської громади та громад Харківського району працює на місцях у повному складі. 

Фортифікації в Харківській області будувалися з 2022 року. Це залізобетонні укриття, протитанкові рови, бліндажі, "зуби дракона" (протитанкові бетонні піраміди) тощо. У березні ішлося про спорудження 2-ї лінії. За словами влади, перша лінія, на якій безпосередньо перебувають військові, і третя лінія на дальніх підступах до лінії зіткнення - вже були зведені. Огляд будівницта фортифікацій проводив президент Володимир Зеленський.

10 травня росіяни спробували прорвати оборону на півночі Харківської області. Головними напрямками їхніх ударів були Вовчанський та Липецький райони. Влада повідомляла про зіткнення в межах 3-5 кілометрів від кордону та бої у селах Стрілеча, Пильна, Борисівка, а також біля населених пунктів Олійникове та Огірцеве на півночі області. Сьогодні вночі Генштаб повідмив про бої за Вовчанськ.