ЗСУ вдалося взяти під бойовий контроль територію прикордоння Харківщини, куди заходила російська армія. Про це в вечірньому зверненні 24 травня повідомив Президент України Володимир Зеленський.

За даними Генштабу на Харківському напрямку українські захисники штурмовими діями відтісняють ворога від переднього краю оборони, на окремих ділянках мають успіх. Раніше представник Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ полковник Ігор Прохоренко говорив, що українські війська розпочали контрнаступальні заходи на Харківському напрямку.

У генеральному штабі наголосили, що найгарячішою залишається ситуація на Харківському, Куп’янському, Покровському та Краматорському напрямках.

Загалом за добу на цьому напрямку відбулося 13 бойових зіткнень із російською армією. 10 атак відбито у районах Липців, Тихого та Вовчанська. Йшли бої поблизу населеного пункту Стариця.

Втрати РФ на Харківщині за минулу добу:

  • близько 100 осіб вбитими і пораненими;
  • п’ять гармат;
  • два автомобілі;
  • одна одиниця спецтехніки;
  • ЗСУ пошкодили чотири артилерійські системи, три авто та дві одиниці спецтехніки;
  • також завдано ураження по 9 бліндажах окупантів. 

На Куп’янському напрямку противник 17 разів намагалися витіснити українські підрозділи із займаних позицій. Бойові дії відбувалися зокрема в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Стельмахівка, Новоєгорівка, Дружелюбівка та Невське. За зведенням штабу, на 23 годину 24 травня бої продовжувалися поблизу Новоєгорівки, Петропавлівки й Іванівки. На двох останніх ділянках ворог має частковий успіх.

Наступ на півночі Харківської області російські війська почали 10 травня. ЗСУ не дозволили російським військам просунутися далі, ніж на кілька кілометрів від кордону. Бої тривають у районах села Липці та міста Вовчанська. Нещодавно Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський назвав мету наступу РФ на півночі Харківської області - розгорнути наступ в тил українських військ. Крім того, він зазначив, що противник після перших незначних успіхів на Харківщині повністю завʼяз у вуличних боях за Вовчанськ та поніс великі втрати в особовому складі.