"Харківська міська влада прийняла рішення з приводу підвищення тарифу квартплати в межах своєї компетенції і на основі законодавчої бази", - заявив 27 січня в Харкові міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Анатолій Близнюк.

"Ви хочете, щоб було прибрано, щоб не падали балкони. Це все господарство потрібно утримувати. А на утримання комунального господарства потрібні гроші. Тим більше, що протягом року держава п'ять разів підвищує мінімальну зарплату, тому й тарифи повинні переглядатися згідно з підвищенням зарплати" , - зазначив А.Близнюк.

"Але проблема в тому, що тарифи в Харкові давно не змінювалися, і вийшов різкий стрибок у їх підвищенні. А це неприпустимо", - підкреслив міністр. За його словами, зараз керівництво Харківщини розглядає питання, що робити з тарифами. "Але в цьому процесі повинна ще брати участь громадськість. Я думаю, що рішення буде знайдене", - додав А.Близнюк.

Міністр також повідомив, що питання про компенсацію різниці тарифів з держбюджету у разі зменшення тарифів є доречним і правильним. "Так, у законі прописано, що тарифи повинні бути економічно обгрунтованими, а якщо хтось приймає рішення про введення необгрунтованих тарифів, то він повинен виконавцям послуг цю різницю компенсувати. У керівництва Харкова та області є своя позиція за тарифами. Але в уряду теж є своя позиція, яка полягає в тому, що необгрунтованого підвищення тарифів не повинно бути", - підкреслив міністр. За його словами, у разі зменшення тарифів квартплати в Харкові держава постарається вирішити питання компенсації за рахунок якихось спільних програм.

Довідка "SQ". У Харкові з 1 січня підвищені тарифи квартплати. До тарифу на утримання будинків та прибудинкових територій включена оплата 11 послуги (з нього виведена оплата послуги на вивезення побутових відходів, яка буде оплачуватися окремо).

18 січня прем'єр-міністр України Микола Азаров під час засідання Кабінету міністрів заявив, що він обурений тим, що "деякі керівники органів місцевої влади з 1 січня 2012 р. припустили підвищення тарифів ЖКГ у своїх регіонах у середньому на 8,3%". М.Азаров доручив міністрові регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолію Близнюку підготувати звіт для уряду про заходи, які необхідно вжити уряду, міністерству і регіональним адміністраціям, щоб припинити "цей тарифний розгул".

24 січня А.Близнюк в інтерв'ю газеті "День" заявив, що в Харкові можуть скасувати підвищення тарифів квартплати. Говорячи про доручення прем'єр-міністра України розібратися з підвищенням тарифів, він підкреслив: "У випадку з трьома регіонами, які пішли на разове підвищення тарифів на 70-90% (оскільки підвищення у них не було з 2008 р.), прем'єр мав рацію. Якщо підвищувати тарифи, то поступово". За словами міністра, це Полтава, Харків та Херсон. "Сьогодні в Полтаві на засіданні міськвиконкому ухвалили рішення скасувати підвищення тарифів. Херсонський і Харківський виконкоми теж обговорять і приймуть рішення, що з цим робити. Найімовірніше, і ці виконкоми скасують підвищення тарифів або ж ухвалять рішення про те, що підвищення набуде чинності пізніше", - заявив міністр.