Прийняття закону "Про регулювання містобудівної діяльності" істотно скоротить терміни оформлення дозвільної документації на будівництво - з 450 до 60 днів. Як заявили 24 лютого журналістам представники харківських компаній-забудовників, члени ради асоціації "Регіональне будівництво", цей закон також дозволить скоротити кількість дозвільних процедур для забудовників з 93-х до 23-х. "Закон прогресивний і багато в чому полегшить життя нам як забудовникам, а також нашим інвесторам, які купують квартири", - зазначив голова правління ВАТ "Трест "Житлобуд-1" Олександр Харченко.

Одним з основних плюсів даного закону забудовники назвали саме економію часу, що витрачається на дозвільні процедури, а не коштів, тому вступ його в силу навряд чи вплине на вартість нерухомості і квартир у новобудовах. "На вартість житла мали вплинути інші моменти - це видача технічних умов на інженерні мережі, їх підключення. Але в нас є проблемні питання, які стосуються монополістів, на кшталт "Харківобленерго", газовиків. Це складні питання, які не скорочують наших витрат", - підкреслив О.Харченко.

За словами директора "Макрокап Груп" Дмитра Кутового, вплинути на вартість житла могла б компенсація забудовникам витрат на будівництво інженерних мереж за межами будмайданчиків. "У постанові Кабміну № 509 сказано, що уряду необхідно протягом 6 місяців розробити порядок компенсації забудовникам витрат, понесених на будівництво мереж за межами будівельних майданчиків. Пройшло 1,5 року, ніякого порядку не розроблено, і це демонструє головну проблему, яка існує в країні: повинна бути потужна політична воля. Якщо президент підпише цей указ і проконтролює роботу Кабінету міністрів, це дійсно може серйозно вплинути на вартість нерухомості", - підкреслив Д.Кутовий.

Забудовники відзначили, що навіть прийняття закону "Про регулювання містобудівної діяльності" може бути нівельоване низкою підзаконних актів. "Сьогодні, згідно законодавства, на кожне наше звернення чиновники зобов'язані відповідати протягом 10 днів, але є підзаконні акти, які тією ж "Держбудекспертизи" дозволяють відповідати протягом 45 днів. Є побоювання, що і цей закон таким чином буде обходитися", - зазначив керівник ТДВ "Житлобуд-2" Олександр Конюхов.

Ще одним плюсом закону "Про регулювання містобудівної діяльності" забудовники назвали відсторонення громадськості від контролю за забудовою міста. "Це викликає настороженість у громади, але в законі передбачена персоніфікація відповідальності. Тобто це практика всього світу, коли немає ніяких експертиз взагалі, є персональна відповідальність будівельника та архітектора за те, що він будує. Якщо сьогодні замовник якимось чином може впливати на архітектора, вичавити максимально з майданчика, не порушуючи нормативних документів, то з прийняттям цього закону жоден архітектор на це не піде, тому що він знає - завтра це в'язниця, це адміністративна відповідальність і т.д.", - підкреслив О.Конюхов.

Також, за словами забудовників, закон передбачає публічність і відкритість будівельного ринку України. "Іноземним інвесторам і внутрішнім інвесторам дуже важливо розуміти, у що вкладати гроші, які є ризики. На сьогодні це цілий закритий бізнес, заснований на доступі до інформації про розвиток тієї чи іншої території. Множаться всілякі компанії та люди, які користуються доступом до цієї інформації . Цим законом закладено принцип відкритості при формуванні містобудівного кадастру. Те ж саме стосується дозвільної та контролюючої системи. Відповідно до закону, експертизою буде займатися не тільки держпідприємство "Укрдержбудекспертиза", з яким були пов'язані всілякі корупційні скандали, а й інститут професійних експертів. Інше питання - як він буде формуватися", - зазначив Д.Кутовий.

За словами генерального директора виконавчої дирекції асоціації "Регіонального будівництво" Віталія Бабенка, прийняття закону "Про регулювання містобудівної діяльності" потребує прийняття ще двох законів - про персоніфікації відповідальності за ті наслідки, які будуть у разі порушень при будівництві норм і правил, і про зменшення терміну відведення земельних ділянок. Крім того, Кабінет міністрів має ухвалити ще 19 постанов.

Довідка "SQ". 14 січня Верховна Рада України прийняла закон "Про регулювання містобудівної діяльності". Документ передбачає удосконалення дозвільної системи у сфері будівництва. Зокрема, скорочується кількість дозвільних процедур, час їх проходження і перелік необхідних документів. У дозвільній системі вводиться принцип "єдиного вікна".

3 лютого президент Віктор Янукович ветував закон і направив його на доопрацювання. За даними прес-служба президента, документ був ветований у зв'язку з тим, що законом звужуються права громадян на можливість взяти участь в обговоренні при плануванні і забудові території, створюються можливості для втручання у виняткову компетенцію органів місцевого самоврядування. Також закон не передбачає достатньої відповідальності за негативні наслідки, викликані допущеними порушеннями будівельних норм, стандартів і правил у процесі проектування, експертизи проектів і будівництва об'єктів містобудування.