Голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін і губернатор Бєлгородської області Євген Савченко домовилися про проведення напередодні Дня Перемоги транскордонного туристичного маршруту "Ратні поля Росії та України на Слобожанщині".

Як повідомив офіційний сайт ХОДА, така домовленість була досягнута в ході зустрічі керівників прикордонних областей Росії та України. У межах маршруту планується познайомити спільну групу бєлгородської та харківської молоді з трьома знаковими місцями часів війни - Барвінківським котлом, Прохорівським полем і Висотою маршала Конєва.

 

Довідка "SQ". Барвінківський котел - події кінця травня 1942 р. у районі м. Барвінкове Харківської області, коли в оточення потрапили 6-а і 57-а радянські армії. У результаті невдалого наступу загинуло та потрапило в полон 170 тис. солдатів і офіцерів Червоної Армії.

12 липня 1943 р. в районі залізничної станції Прохорівка і с. Олександрівське в Бєлгородській області відбулася велика танкова битва, у якій з обох сторін взяло участь понад 1200 одиниць танків і самохідних гармат.

Висота маршала Конєва - важливий стратегічний об'єкт 1943 р., звідки почалося звільнення Харкова. На цій висоті знаходився командний пункт тоді ще генерал-майора Івана Конєва. Звідси 22 серпня пролунав наказ про нічний штурм Харкова. Наступного дня місто було звільнено.