Будівництво бізнес-центру "Європа" по вул. Пушкінській, 2, найімовірніше, буде відкладено, а котлован - тимчасово законсервований. Про це 20 липня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив начальник інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) у Харківській області Олександр Мальцев.

"Напередодні ми обговорювали ситуацію, що склалася із секретарем міськради Геннадієм Кернесом і першим заступником мера Олександром Кривцовим. Розпорядженням міської влади буде створена комісія з дослідження цього об'єкта, оскільки він не будується, а величезний котлован несе певну небезпеку, оскільки впливає на грунт, сусідні земельні ділянки . Треба вжити серйозних заходів, щоб він перезимував, і не було серйозних проблем у центрі міста. Буквально цього тижня ми будемо досліджувати котлован разом з господарями, обговоримо пропозиції, що робити далі. Ми пропонуємо поки законсервувати і серйозно зміцнити котлован", - повідомив О. Мальцев.

У той же час, за його словами, котлован "тільки трохи прискорив процеси, які відбуваються в будівлі бібліотеки ім. Короленка" (тріщини, що з'явилися після початку будівництва - "SQ"). "Я особисто брав участь у роботі трьох комісій, які вивчали стан бібліотеки. Процеси руйнування там відбуваються дуже давно. Усередині основного будинку, яке будував ще архітектор Олексій Бекетов, колони і з'єднання, на яких лежать перекриття, не мають жодної тріщини, вони як стояли , так і стоять! Але після війни будинок відновлювали нашвидкуруч, а в середині 1970-х рр. поруч звели книгосховище, яке спричинило рух огороджувальної конструкції старої будівлі. Зараз зовсім недалеко знаходиться тупик метро, і чути як заїжджають поїзда. З огляду на всі ці і деякі інші чинники, будинок руйнується. На жаль, Міністерство культури не займається цією будівлею", - зазначив О. Мальцев.

Довідка "SQ". Будівництво багатофункціонального бізнес-центру "Європа" (замовник - фірма "Харків-Москва") почалося на вул.Пушкінській на початку 2008 р. На місці будівництва був виритий котлован під фундамент. Пізніше, за словами першого заступника харківського міського голови О. Кривцова, до міської влади неодноразово зверталися представники адміністрації бібліотеки ім.Короленка і мешканці будинків, розташованих недалеко від будівництва котловану, з приводу тріщин, що з'явилися після початку будівництва  у будинках. Проектувальник котловану, директор ВАТ "Харківметропроект" Володимир Коровніченко заявив на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що будівництво котловану не є причиною тріщин у будівлях.