У Харкові відзначать День Європи. 19-22 травня в рамках святкування цієї події за підтримки Харківської міськради пройде міжнародний семінар "Євро-2012: нові можливості для Харкова як інтернаціонального міста". Як повідомив журналістам один з його організаторів, головний координатор громадської організації "МультіКультіУА" Мартін Ройтер, на заході будуть обговорюватися питання підготовки Харкова до Євро-2012. У семінарі візьмуть участь делегації з польських міст Варшави і Познані, а також німецькі експерти з досвідом підготовки та проведення Чемпіонату світу з футболу 2006 р. Семінар буде складатися з трьох секцій: цивільний захист і перша медична допомога на чемпіонаті; робота з уболівальниками та волонтерами; брендінг, туризм, ЗМІ: міжнародний та вітчизняний досвід.

Заступник директора Департаменту міжнародної співпраці Харківської міськради Марія Козирєва повідомила, що в рамках святкування Дня Європи 20 травня в конференц-залі готелю "Аврора" відбудеться відкриття виставки картин Ніколіни Бакуменко із серії "Зоряні ельфи". За словами М.Козирєвої, харківська художниця є родоначальником нового напряму в мистецтві - парасімволізму; героями її робіт є відомі люди, зокрема боксери брати Клички і президент Франції Ніколя Саркозі.

21 травня консульства Польщі та Чехії проведуть заходи на майданчику перед Харківським національним академічному театром опери та балету ім. М.Лисенка. Там відбудеться презентація польської кухні, пройдуть фотовиставки, присвячені Варшаві та іншим польським містам та фотовиставка "Замки Чехії". Будуть лунати інформаційні матеріали про ці країни. На імпровізованій сцені перед театром виступить великий Слобожанський ансамбль пісні і танцю.

Довідка "SQ". У 2003 р. президент України, "враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію", підписав указ про встановлення в Україні в третю суботу травня Дня Європи. Україна - єдина в Європі країна, яка не є членом Євросоюзу (ЄС), але офіційно святкує День Європи. З дня підписання указу президента Дні Європи проходили в Дніпропетровську, Донецьку, Києві, Львові, Одесі. У 2006 р. з визначення представництва Єврокомісії День Європи проходив у Харкові.

День Європи у країнах, що входять до Євросоюзу, відзначається 9 травня. У цей день 1950 р. була опублікована декларація міністра закордонних справ Франції Роберта Шумана, яка послужила основою для створення Євросоюзу. На Міланському саміті 1985 р. лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення декларації Р.Шумана та постановили щорічно відзначати 9 травня як День Європи.