"Зміни, які планується внести до Правил дорожнього руху в Україні, недосконалі і потребують доопрацювання", - заявив 17 грудня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" віце-президент громадської організації "Товариство учасників руху" Олександр Заливан.

За його словами, суспільство спільно зі Спілкою автоклубів та газетою "Дорожня карта" підготували звернення до прем'єр-міністра України з пропозицією провести в Харкові у квітні міжнародну конференцію з безпеки дорожнього руху, на якій пропонується обговорити зміни до правил.

Як повідомив головний редактор газети "Дорожня карта" Віктор Козоріз, у газеті опубліковані пропозиції та зауваження до цих змін, їх відправили міністру внутрішніх справ України та начальнику обласного управління ДАІ. Зокрема, пропозиції стосуються пункту про відеофіксацію. "У проекті сказано, що відеофіксацію має право робити інспектор ДАІ. Ми вважаємо, що відеофіксація має бути автоматичною. Так, вдасться уникнути суб'єктивних чинників", - зазначив редактор. За його словами, також пропонується зобов'язати водіїв перевозити дітей від 9 місяців до 12 років в автокріслах. Правда, в проекті змін цього немає.

"Також у правилах дорожнього руху немає пункту про те, що водій може використовувати відеореєстратор, і ми пропонуємо цей пункт внести. Ще ми внесли пропозицію про те, що пішоходи, які рухаються проїжджою частиною, переходять дорогу або йдуть узбіччям дороги, повинні носити світловідбиваючі флікери. Ми розробили більше десятка пропозицій і відправили їх до Центру безпеки дорожнього руху та керівництва МВС, щоб їх врахували при доопрацюванні правил", - розповів Козоріз.

Довідка "SQ". 3 грудня цього року Центр безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС України оприлюднив проект постанови Кабінету міністрів України "Про внесення змін до Правил дорожнього руху". Серед основних змін - з 1 жовтня до 1 травня водій зобов'язаний у світлий час доби вмикати денні ходові вогні, а за їх відсутності - ближнє світло фар. Також набирають чинності тимчасові і постійні обмеження швидкості. Тимчасові обмеження планують вводити в місцях проведення дорожніх робіт, у місцях проведення масових або спецзаходів (мітинги, публічні концерти, шоу), у разі стихійних лих, погодних катаклізмів. Постійні обмеження можуть ввести на небезпечних ділянках доріг і вулиць (складні повороти, місця з обмеженою видимістю, звуження дороги і т. п.), перед наземними нерегульованими пішохідними переходами, перед стаціонарними постами ДПС ДАІ, на ділянках доріг біля шкіл, дитсадків, дитячих оздоровчих таборів.

Імовірно зміни наберуть чинності навесні 2013 р.