Перший швидкісний міжнародний потяг сполученням Харків - Москва буде запущений наступного року. Про це 13 липня на засіданні організаційного комітету з підготовки та проведення Євро-2012 начальник Статутного територіально-галузевого об'єднання "Південна залізниця" (ПЗ) Віктор Остапчук. За його словами, до Харкова на матчі фінальної частини чемпіонату Європи 2012 р. будуть приїжджати громадяни Росії, "тому Південна залізниця повинна забезпечити роботу сучасного виду транспорту, на якому територією України могли б переміщатися іноземні громадяни".

Начальник Південної залізниці підкреслив, що вже зараз ведуться переговори з керівництвом Російських залізниць (РЖД) про те, що першим швидкісним потягом буде поїзд Харків - Москва. "Ми вже працюємо над організацією цього складу, і я думаю, що наступного року за літнім графіком цей потяг буде запущений", - додав В. Остапчук.

Він зазначив, що для зручності пасажирів Південна залізниця зараз реконструює станції Козача Лопань та Тополі, а також всі платформи на ділянці від Харкова до Козачої Лопані. На платформах встановлюються системи навігації, які в режимі реального часу будуть показувати місцезнаходження поїздів.

Крім того, за його словами, цього року Південна залізниця планує закупити два швидкісних поїзди, які будуть ходити з Харкова на Полтаву і Київ.

Довідка "SQ". 11 травня В. Остапчук заявив, що Південна залізниця планує в 2010 р. купити рухомого складу на 600 млн.грн. За його словами, у плані закупівель Південної залізниці - два швидкісних поїзди на загальну суму 250 млн.грн., 7 пасажирських вагонів (поки не вирішено, які це будуть вагони), що працює на змінному струмі електропоїзд (буде закуплено на ВАТ "ХК "Луганськтепловоз"), а також тепловоз ТЕП-150. "Три тепловози ТЕП-150 уже працюють на Південній залізниці", - зазначив В. Остапчук.

Південна залізниця проходить територією шести областей України. Протяжність її колій перевищує 3 тис.км. Магістраль обслуговує 1 тис. промислових підприємств. Управління Південної залізниці знаходиться в Харкові. На підприємстві працює близько 49 тис. осіб.