День русского народного единства: презентация книг "Святыни Великой России" и "Храмы Великой России" Учасники: автор книг, член Національної Cпілки письменників України, Спілки письменників Росії, міжнародного пен-клубу (Московський центр), лауреат низки літературних і журналістських премій Росії та України Станіслав Мінаков та голова харківського об'єднання "За культурно-мовну рівноправність", голова координаційної Ради російських організацій Сходу України "Руське віче" Геннадій Макаров.

С.Мінаков:

- Своє завдання я бачу в словах "роби, що належить, і буде тобі". Ніяких спеціальних зусиль до створення книг "Святині великої Росії", яка вийшла цього року у видавництві "ЕКСМО", і "Храми великої Росії" я не докладав. Є думка продовжити цю серію: видати книги про садиби та палаци Росії. Назви книг придумую не я, цим займається видавництво.

Книги дуже красиві, подарункові. Вони упаковані в спеціальні паспорти. Більшість з них із золотим обрізом. Книги друкуються в Туреччині (чомусь так зручніше). Тексту в книгах не дуже багато. Завдання було - показати красу російської культури, красу російського православ'я.

Наші попередники, як ми пам'ятаємо, і віру собі вибирали з краси. Краса - це одна з божественних еманацій. Нема російської людини, яка б не завмирала серцем і душею, побачивши красу, все це наше, рідне.

Що віднести до святинь? Зрозуміло, що насамперед - усе, що стосується віри, нашої релігії православної - це мощі, старці, ікони, обителі. Але ж до святинь відноситься і вся велика російська культура, яку Томас Манн назвав святою. Поль Валері, говорячи про досягнення європейської цивілізації, сказав: "Європа дала світові три великих досягнення: грецька античність, італійське Відродження і російська культура дев'ятнадцятого століття". Можу ще привести цитату Нобелівського лауреата, поета Йосипа Бродського, який сказав: "Займаючись російською літературою, неминуче наближаєшся до святості". Тут можна міркувати так: наближаєшся до святості ззовні або до святості в собі. Я думаю, це двобічний стан. Я переконаний, що у Росії, Білорусі, України єдиний духовний, культурний простір, єдина віра і духовна спільність. Те, що відбувається останнім часом, - це поразка російського світу, викликана програшем у холодній війні. Наша Батьківщина, Україна, - камінь спотикання у боротьбі цивілізацій.

Книги побудовані в хронологічному порядку - від хрещення Русі, апостола Андрія Первозванного. Я цей жанр називаю "православними коміксами". Так само, як у храмі - величезна кількість зображень і трохи написів. До святинь в книзі ми відносимо літературу, культуру, ландшафт. Ландшафт також формує ментальність. Приміром, один із розділів присвячений Волзі. Інший приклад - у книзі немає розділу про декабристів, але є про дружин декабристів. Я вважаю, це був величезний духовний, моральний жіночий подвиг, що викликав захоплення вже тоді.

Є в книзі розділ "Василькове поле Росії", де розміщена репродукція картини Венеціанова "Селянка з волошками", яку я давно люблю. Дуже багато в книзі репродукцій російських відомих і маловідомих художників. Поміщена обкладинка першого видання опери Глінки "Життя за царя", є репродукція картини Саврасова "Граки прилетіли". Є і Байкал. Святиня це чи ні? Там же поруч, в Іркутську, жив чудовий драматург Вампілов, один з останніх російських літературних геніїв рівня Олександра Островського. Як не помістити в книгу фото пам'ятника Колчаку, який там же, в Іркутську був розстріляний.

Святині - це наші річки і все те, що робить нас російськими людьми. Не зміг я пройти і повз російські народні промисли. Тут і палех, і хохломи, і матрьошки. І література - Толстой, Достоєвський, Салтиков-Щедрін, російська садиба. І є Третьяковка: у ній Шишкін, Левітан, "Бояриня Морозова". Ось чудовий пам'ятник на славу тисячоліття Росії, встановлений в Новгороді. Чи не святиня Велика Перемога? У книзі відображені три ратних поля Росії - Куликовське, Бородинське і Прохорівське. У храмі Петра і Павла на Прохоровському полі я знайшов чотири прізвища Мінакова.

Закінчується книга главою "Російський космос". Вона теж своєрідно вибудувана: тут розміщена картина Мясоєдова "Уходящее во ржи", на якій проглядається образ російського мандрівництва, добре відображає цей стан російської людини. Тут же я поставив знімок космічної станції "Мир". Ще тут фото Гагаріна, Терешкової, зліт "Союзу", пам'ятник Ціолковському в Боровську. У цьому місті в чотирнадцятому столітті заснував монастир святий Пафнутій Боровський, це один зі святих причетних до Оптиної пустелі. Там же поховані російські старообрядці, бояриня Морозова, Авакум довгий час перебував у цьому храмі. І в цьому ж місті жив Ціолковський, який досить тривалий період викладав у місцевій гімназії. Йому поставили в 2007 р. такий смішний пам'ятник: дівчина сидить у валянках і дивиться в небо. Пам'ятник дуже симпатичний, він сподобався австралійцям, вони його у себе продублювали в якомусь з міст Австралії. Приблизно в такому ж ракурсі існує ікона Пафнутія Боровського, який дивиться в небеса. І тут же знімок - кіт з борівського вікна дивиться вгору.

У своїй книзі "Святині великої Росії" я не поділяю святині між країнами, приміром, у мене є три розділи - "Софія Київська", "Софія Новгородська" і "Софія Полоцька". Це три пам'ятники, які виникли приблизно в XI ст. і зараз знаходяться в різних країнах - в Україні, Росії та Білорусі. Так само і святі у нас спільні - це все єдиний духовний простір. Зараз, у часи духовного здичавіння, вкрай важливо щось справжнє протиставити всьому цьому. Дивуєшся, наскільки мало люди замислюються про це. Інша справа, коли люди збираються під час якихось православних подій, хресних ходів. Розумієш, що це споріднені тобі люди, хоч і з різних духовних шарів.

- У мене питання до Геннадія Макарова з приводу планів введення уроків богослов'я в харківських школах. Чим ці плани закінчилися? І скільки осіб у складі вашої організації?

Г.Макаров:

- Я не можу сказати, чим ця справа закінчилася. Що стосується складу нашої організації, то в ній близько 400 осіб. Але яку ви маєте на увазі організацію - "Руське віче" або "За культурно-мовну рівноправність"? "Руське віче" - це координаційна рада організацій Сходу України. Вона охоплює шість областей та 125 організацій. Існує віче і в Криму, і в Києві, і всеукраїнське. Одна з останніх наших акцій - тридобове молитовне стояння перед Верховною Радою, після якого президент Віктор Янукович наклав вето на закон про електронні паспорти.

Російський народ зараз вимирає зі швидкістю 2 мільйона осіб на рік. І буде вимирати, поки не знайде віри. За часів Миколи II приріст населення становив 3 мільйони осіб на рік, зараз - 2 мільйони на рік вимирають. Ми і підтримуємо Станіслава Мінакова з тією метою, що, можливо, ці книги пробудять у молоді інтерес до потаємного, до того, що підштовхне їх до істинної православної віри.

- Який наклад книг, наскільки вони доступні простому читачеві?

С.Мінаков:

- Наклади книг - від 5 тисяч примірників. Багато перевидавалися. У 2008 р. я почав з тому "Храми Росії", у 2009 році він був перевиданий. Тиражі по 5 тисяч розійшлися по всій Росії. У нас, в одному з магазинів, було 10 примірників книг, продавалися вони по 480 грн. Є два подарункових екземпляри з рубінами, в шкіряній палітурці за ціною 999 дол. Я попросив видавців, дайте мені авторський примірник, вони відповіли: ми зробили всього два екземпляри. У бібліотеках цих книг немає, подарувати я нікому не можу. У мене є кілька авторських примірників моїх книг, я їх подарував патріарху, батькові Олегу Кобіцу, настоятелю Бєлгородського Преображенського собору, де спочивають мощі святителя Іоасафа Бєлгородського, настоятеля Новодівичого монастиря архімандриту Кирилу Семенову, філологу й моєму літературному прихильнику.

Г.Макаров:

- Може, знайдеться, відгукнеться людина, яка допоможе видати ці книги, щоб можна було передати їх школам, бібліотекам.

С.Мінаков:

- На таку тему книг чимало, їх можна в храмах придбати. Є ще антологія "Російська поезія. 21-е століття". Тут представлений і Харків: є Чичибабін, Євса, Дмитрієв і двоє Мінакових. Це присутність в єдиному просторі.

Є антологія військової поезії, що вийшла до 60-річчя Перемоги, тут і ми присутні. Ось книга "Молитви російських поетів", це другий том, 20-е-21-е століття. Існує перший том - 11-е - 19-е століття. У них представлена вся духовна російська поезія - від святителів до сьогодні. Тут є і сучасники. Випустило книги видавництво "Віче". Тиражі книг величезні. Здавалося б, - поезія, хто її читає, але у продажу цих книг уже немає. Ми їх доповнюємо, розширюємо, вводимо нові імена. Це наші забуті сторінки, еміграція, козацтво, Шанхай, поети, яких мало знали, в тому числі нинішні автори. Ми з дочкою також є літературними співредакторами журналу "Віденська сторона", журналу р. Стара Русса Новгородської області, друкується в Санкт-Петербурзі, визнаний минулого року кращим молодіжним ЗМІ Росії для школярів, учителів та батьків. Чудовий, дивовижний журнал, ми тут представляємо людей Слобожанщини, які пишуть, у нас навіть Солженіцин друкувався. На жаль, такі речі у нас існують в одиничних екземплярах.

- Як вийшло вийти на видавництво "ЕКСМО"?

С.Мінаков:

- Вони до мене самі звернулися, я нічого не робив для цього. У видавництві мене знали, от і запропонували зробити такі видання. Вони дали тему, а концепція книги придумана мною. Це гонорарна робота: я за це отримав чіткі гроші.

Г.Макаров:

- Ми сподіваємося, що в Харкові знайдеться спонсор, який розширить тиражі цих книг.

 

День русского народного единства: презентация книг "Святыни Великой России" и "Храмы Великой России" День русского народного единства: презентация книг "Святыни Великой России" и "Храмы Великой России"
День русского народного единства: презентация книг "Святыни Великой России" и "Храмы Великой России" День русского народного единства: презентация книг "Святыни Великой России" и "Храмы Великой России"
День русского народного единства: презентация книг "Святыни Великой России" и "Храмы Великой России" День русского народного единства: презентация книг "Святыни Великой России" и "Храмы Великой России"
День русского народного единства: презентация книг "Святыни Великой России" и "Храмы Великой России" День русского народного единства: презентация книг "Святыни Великой России" и "Храмы Великой России"
День русского народного единства: презентация книг "Святыни Великой России" и "Храмы Великой России" День русского народного единства: презентация книг "Святыни Великой России" и "Храмы Великой России"
День русского народного единства: презентация книг "Святыни Великой России" и "Храмы Великой России" День русского народного единства: презентация книг "Святыни Великой России" и "Храмы Великой России"
День русского народного единства: презентация книг "Святыни Великой России" и "Храмы Великой России" День русского народного единства: презентация книг "Святыни Великой России" и "Храмы Великой России"