"Підписання з Україною додаткової угоди з газу можливе, найімовірніше, у 2012 р.", - заявив 22 грудня голова правління ВАТ "Газпром" (Росія) Олексій Міллер. Про це повідомило інформагентство "РБК-Україна".

"Я вже говорив, що до кінця року "новорічних подарунків" не буде. Є розуміння, що ми не будемо укладати новий контракт. У будь-якому випадку йдеться про чинні старі контракти від 2009 р. Старе прекрасне", - заявив О.Міллер, не виключивши підписання додаткової угоди наступного року.

О.Міллер також відзначив, що переговори з українською стороною йшли протягом останніх місяців практично щодня. "Залишилися ще принципово відкриті питання, про які знає українська сторона. Будемо сподіватися на досягнення взаємовигідного рішення", - підкреслив він.

Відповідаючи на питання, чи допускає "Газпром" участь Європи в обговорюваному зараз газотранспортному консорціумі з управління українською газотранспортною системою, О.Міллер зазначив: "Коли підпишемо договір, тоді побачимо".

Довідка "SQ". "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" 19 січня 2009 р. підписали два контракти: купівлі-продажу на період 2009-2019 рр. і про об'єми й умови транзиту природного газу через територію України на період 2009-2019 рр. Контракт на постачання газу передбачає щоквартальне формульне зміна ціни.

До бюджету на 2012 р. Кабінет міністрів заклав ціну газу в 416 дол. за 1 тис. куб. м газу. В уряді не виключають, що вартість російського газу для України вже в січні 2012 р. може підвищитися до 485 дол. за тис. куб. м. Україна сподівалася, що до кінця 2011 р. їй вдасться переглянути умови контрактів 2009 р.

Україна і Росія підписали меморандум про створення консорціуму з реконструкції ГТС України у 2002 р., у 2003 р. до них приєдналася Німеччина. Однак після приходу до влади на Україні президента Віктора Ющенка це питання не обговорювалося. Нинішній президент України Віктор Янукович заявляв, що має намір повернутися до ідеї створення газотранспортного консорціуму за участю Росії і країн Європи. При цьому у разі створення консорціуму передбачається, що українська газотранспортна система залишиться в держвласності. За оцінками В.Януковича, для модернізації газотранспортної системи України необхідно 5-7 млрд. дол. Росія не раз підкреслювала, що перегляд контрактів можливий лише при злитті "Нафтогазу" з "Газпромом", що, на думку експертів, призведе до встановлення контролю над українською компанією та ГТС.