Мітинг на захист української мови проходить сьогодні, 4 липня, в Києві, біля будівлі Українського дому. Як повідомило інформагентство УНІАН, мітингувальники заявляють, що вони не пропустять до Українського дому президента України Віктора Януковича, який об 11.30 має розпочати там підсумкову прес-конференцію.

Мітинг почався увечері 3 липня і тривав усю ніч. Між його учасниками та бійцями "Беркута" увечері відбулося кілька сутичок. Окрім того, невідомі в масках застосували вчора сльозогінний газ.

Уранці 4 липня міліція оточила службовий вхід до Українського дому і залишила невеликий прохід, через який пропускала журналістів. Центральний вхід заблоковано мітингувальниками. На майданчику біля Українського дому присутні лідер об'єднаної опозиції і "Фронту змін" Арсеній Яценюк, лідер партії "УДАР" Віталій Кличко, лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок, лідер фракції "БЮТ-Батьківщина" Верховної Ради Андрій Кожем'якін, народні депутати від опозиції.

Близько 10.30 "Беркут" почав відтісняти мітингувальників від Українського дому. Був застосований сльозогінний газ. Міліція витіснила мітингувальників від службового входу, звільнивши проїзд для машини президента.

Тим часом, як повідомило інформагентство "Інтерфакс-Україна", прес-конференція В.Януковича перенесена на більш пізній термін. За словами прес-секретаря президента Дар'ї Чепак, час і дата будуть повідомлені додатково. Прес-конференція перенесена у зв'язку з тим, що президент запросив керівництво парламенту та депутатських фракцій для обговорення ситуації, що склалася у Верховній Раді у зв'язку з подіями, які сталися на її ранковому засіданні (заяви про відставку голови Верховної Ради Владмир Литвина та його заступника Миколи Томенка - "SQ").

Довідка "SQ". ВР 3 липня прийняла закон "Про основи державної мовної політики". "За" проголосували 248 депутатів. Парламент прийняв законопроект у редакції першого читання без розгляду поправок. Після цього п'ять депутатів фракції "Наша Україна - народна самооборона" оголосили голодування, а біля Українського дому в Києві, де сьогодні має відбутися прес-конференція президента України Віктора Януковича, всю ніч проходив мітинг, зафіксовані сутички з міліцією.

Перша спроба розгляду цього документи 24 травня закінчилася бійкою в парламенті. 5 червня ВР прийняла законопроект, внесений народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком, у першому читанні. У пояснювальній записці, зокрема, зазначається, що в разі прийняття законопроекту російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України з 27.