Харківський національний автодорожній університет створив автомобільний двигун, який працює на зрідженому повітрі (або зрідженому азоті). Про це повідомив "SQ" ректор вузу Анатолій Туренко. За його словами, двигун вже виготовлений в дослідному варіанті і випробовувався на автомобілі. Принцип роботи такий, що в двигуні використовується енергія стиснутого газу. "Цей вид двигунів відноситься до працюючих на альтернативному паливі бензину. Тепер потрібні інвестиції, щоб створити не лабораторний, а серійний зразок", - зазначив ректор.

За його словами, щоб створити добрий двигун, вченим інституту потрібна кілька сотень тисяч гривень. У порівнянні з тією вигодою, яка може бути отримана від впровадження екологічного двигуна, сума невелика, але й її у вузу немає. "Потрібні спонсори, але бізнесмени прагнуть отримати прибуток якомога швидше, а вкладати гроші в науку не хочуть", - підкреслив ректор.

А.Туренко зазначив, що раніше в інституті був розроблений гібридний двигун (електро-бензиновий), але він теж не зацікавив вітчизняних інвесторів. "Ми можемо переобладнати автомобілі Запорізького автозаводу. Це буде простіше, тому що для їх складання використовуються російські вузли і деталі. Але все одно немає зацікавленості у інвесторів", - повідомив ректор.

За його словами, все-таки вузу вдається залучати інвестиції в науку і збільшувати їх з року у рік. "У 2011 р. ми вийшли на обсяг замовлень на наукові розробки нашого інституту в 4 млн.грн. Це державні інвестиції і роботи з госпдоговірної тематики", - повідомив ректор.



 

Довідка "SQ". Навчання в ХНАДУ ведеться на 10 факультетах: автомобільному, дорожньо-будівельному, механічному, управління та бізнесу, транспортних систем, підвищення кваліфікації, заочного навчання, довузівської підготовки, мехатроніки транспортних засобів і підготовки іноземних громадян.

На 36 кафедрах університету працюють 62 доктори наук, 229 кандидатів наук, 12 академіків і членів-кореспондентів галузевих академій наук, 7 заслужених діячів науки і техніки, заслужених працівників освіти України, 7 лауреатів Державної премії України в галузі науки і техніки, 31 викладач має почесне звання "Відмінник освіти України".