Центральна виборча комісія (ЦВК) України провела жеребкування представників непарламентських політичних партій для включення до складу територіальних виборчих комісій (ТВК) з виборів депутатів Верховної Ради Криму, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, що відбудуться 31 жовтня. Про це повідомив УНІАН.

Зокрема, 116 політичних партій подали до ЦВК 2 тис. 781 кандидатуру на 1 тис. 233 вакансії в ТВК.

За результатами жеребкування 100 партій змогли отримати представництво в ТВК. Серед них "Сильна Україна" - 144 представники (подавала 363 кандидатури), "Фронт змін" - 272 (329), "Єдиний Центр" - 29 (274), Соціалістична партія України - 18 (228), Всеукраїнське об'єднання "Свобода" - 105 (205), партія "Громадянська позиція" - 20 (41).

Як зазначив заступник голови ЦВК Андрій Магера, ЦВК лише провела жеребкування представництва політичних партій в ТВК, персональний склад комісій ЦВК сформує 15 вересня. Він зазначив, що жеребкування відбувалося за таким механізмом: перші три партії, обрані в жеребкуванні, отримали представництво у всіх ТВК, в які подавали кандидатури. Ними стали Українська партія, Патріотична партія України та політична партія "Діти війни - Народна партія України". Починаючи з четвертої партії,  учасники жеребкування отримували місця в ТВК тільки за наявності в складі комісій вільних вакансій, які ще не були заповнені під час жеребкування.



 

Довідка "SQ". 10 вересня ЦВК постановила, що до складу ТВК на виборах 31 жовтня можуть входити не більше трьох представників від кожної парламентської фракції. Відповідно до роз'яснення, до складу ТВК входять від 9 до 18 членів, зокрема, парламентські фракції можуть делегувати до ТВК від 1 до 3 членів комісії. Членство непарламентських партій до ТВК встановлює ЦВК після проведення жеребкування.