ВАТ "Євроцемент - Україна" (Балаклія, Харківська обл.) планує в 2011 р. розпочати виробництво клінкеру. Про це 26 січня повідомив "SQ" прес-секретар заводу Олександр Бучинський. За його словами, близько двох років завод працює на залишках клінкеру, з яких виробляє цемент. За 2010 р. було вироблено 1 млн. 13 тис. т цементу (проектна потужність заводу - 4 млн. т на рік).

Як зазначив О.Бучинський, для запуску виробництва клінкеру потрібно організувати роботу кар'єра, забезпечити поставки газу й організувати персонал, який зараз працює на інших робочих місцях. Запустити в роботу кар'єр можна буде за два-три тижні.

Розглядаються різні варіанти роботи заводу - на повну потужність і в скороченому варіанті, коли будуть працювати не всі печі. Постачати вироблений цемент планується українським споживачам. Поки що завод буде працювати на газі, але є плани переведення його на вугільне паливо.

Довідка "SQ". Холдинг "Євроцемент груп" - міжнародний вертикально інтегрований промисловий холдинг з виробництва будівельних матеріалів. Виробнича потужність підприємств, що входять до холдингу, становить 37,5 млн. т цементу, 10 млн. куб.м бетону і 3,5 млн.т заповнювачів на рік. Холдинг об'єднує 16 цементних заводів у Росії, України та Узбекистану, а також заводи з виробництва бетону, кар'єри нерудних матеріалів та будівельні підприємства.

Завод у Балаклії побудований за проектом інституту "Південдіпроцемент" (м.Харків). Перша технологічна лінія була введена в експлуатацію в 1963 р. з 1963 до 1969 рр. на заводі було введено в експлуатацію чотири технологічні лінії з випуску цементу річною потужністю 3 млн. т. У 1972 р. було закінчено будівництво другої черги. Потужність підприємства при цьому склала 4 млн. т цементу на рік. Сировинний і паливною базою заводу є Шебелинське газоконденсатне родовище (Балаклійський район). Сировинною базою для цементного виробництва служить Шебелинське родовище крейди і глини.