"Якщо в Україні не буде справедливої ціни на зерно, багато сільгосппідприємств збанкрутують", - заявив 18 серпня під час круглого столу, присвяченого проблемам сільського господарства (круглий стіл організований Харківською облорганізацією партії "Сильна Україна" - "SQ") керівникам агрохолдингів "Киселі" (Первомайський р-н, Харківська обл.) Сергій Лобас. За його словами, у зв'язку з неврожаєм в Україні та у світі ціни на зернові порівняно 2009 р. зросли майже в два рази і фуражним культурам, і з продовольчого зерна.

За словами С.Лобаса, Аграрний фонд України встановив ціну на пшеницю другого класу в 1 тис. 568 грн./т. Ця ціна трохи нижча за світову, яка зараз становить 1 тис. 650 - 1 тис. 660 грн./т. продовольчого зерна. Піднялися ціни і на фуражне зерно. "Наше господарство продавало фураж по 1 тис. 450 грн./т, але після розмов про введення в Україні квот на продаж зернових за кордон ціна на фураж знизилася за два дні на 300 грн. Ринок не може пробачити такого хаосу, формування цін має бути прозорим", - відзначив С.Лобас.

За його словами, середні господарства області, які мають 3-4 тис.га землі, від недобору озимих отримали збитки в 2-3 млн.грн. "Але господарствам потрібно забезпечити посів озимих культур під урожай 2011 р., для чого потрібні обігові кошти. Якщо зараз захопитися збереженням ціни на хліб, то наслідки для продовольчої безпеки країни можуть бути дуже серйозними. Зберегти ціну на хліб - це реальне завдання, але звалити всі проблеми на сільгоспвиробників - це неправильно. Тим більше, що в структурі собівартості хліба частка зернових становить лише 40%", - відзначив С.Лобас. За його словами, вихід із ситуації - у створенні державної компанії "Зерно України" на базі держрезерву, аграрного фонду та підприємств ДАК "Хліб України". "Зерно України" буде дотримуватися інтереси і держави, і сільгоспвиробників, і населення, закуповуючи зерно і реалізуючи його.

Як зазначив С.Лобас, у зв'язку з неврожаєм зернових істотний вплив на економіку сільгосппідприємств надасть урожай соняшника. Тому потрібно скасувати державне регулювання ціни на нього і зняти вивізне мито. "Соняшника буде достатньо. І якщо враховувати світові ціни на нього, то соняшник в Україні має коштувати 3,4 - 3,6 тис.грн./т", - відзначив С.Лобас.