Пекти паски в Харкові – дешевше, ніж в інших містах України. Такі результати дослідження, проведеного економістами Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця.
Дослідження проводилось 27 - 29 квітня у шести містах України (Дніпро, Київ, Львів, Одеса, Харків і Херсон) методом моніторингу цін у ключових торгівельних мережах та статистичної обробки даних. Ціни на продукти, які аналізуються, обирались як мінімальні у торговельних мережах від різних виробників з урахуванням знижок. Для дослідження була використана стандартна рецептура паски, яка є традиційною для великоднього столу. Орієнтовна вага пасок із вказаного набору продуктів має складати близько 3 кг випічки. Також бралися до уваги вартість 10 яєць для крашанок та 1,5 кг м’яса.
Згідно з результатами, найдешевшим цей набір виявився в Харкові – 640 грн, а найдорожчим у Дніпрі – 770 грн.
Місця розподілились так:
- Дніпро – 770 грн.;
- Львів – 695 грн.;
- Херсон – 694 грн.;
- Одеса – 682 грн.;
- Київ – 678 грн.;
- Харків – 640 грн.
У порівнянні з аналогічним дослідження цін перед Новим роком, продукти в Києві подешевшали, тоді як в Дніпрі та Львові - подорожчали.
У Харкові для дослідження були взяті продукти з шести супермаркетів. Найдешевшим кошик виявився в "Чудо-маркеті", найдорожим - у "Посаді".
Місця розподілились так:
- "Чудо-маркет" - 579 грн.;
- "Сільпо" - 596 грн.;
- "Клас" - 598 грн.;
- "Рост" - 628 грн.;
- АТБ - 698 грн.;
- "Посад" - 744 грн.
Довідково. Для дослідження було використано вартість 1,5 кг задньої частини свинини та складових базової рецептури паски:
- борошно пшеничне - 1100 г;
- дріжджі львівські пресовані - 80 г;
- цукор - 250 г;
- сіль - 1 ч.л.;
- масло вершкове - 250 г;
- яйця - 20 шт;
- молоко - 350 г;
- родзинки - 300 г;
- ванільний цукор - 10 г;
- коньяк - 50 г;
- цедра лимона\апельсина - 30 г.