Експерт комісії з питань захисту моралі Д. Котенко: Уся продукція, яка розповсюджується у нас на лотках біля станцій метро, - контрафактна

Останніми днями багато говорять про ініціативи народних депутатів та чиновників щодо питань моралі. Заборона зберігання порнографії, необхідність ліцензії для стриптиз-клубів - найголосніші з них. Про це у програмі "STATUS QUO" розповів представник Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі в Харківській, Полтавській та Сумській областях Денис Котенко.

- Для початку поясніть будь ласка, для чого створена ваша комісія? Невже мораль треба захищати за допомогою контролюючих органів?

- У кожному суспільстві, якщо ми говоримо про Україну зокрема, є певна міра саморегуляції. Тобто у суспільстві повинен спрацьовувати принцип саморегуляції, коли воно визнає, що є безпечним, а що є небезпечним для його життя та розвитку. І коли цей принцип саморегуляції не спрацьовує, держава втручається у певні сфери життя.

- В Україні цей принцип зараз не спрацьовує?

- Якщо держава почала втручатися, напевно він не спрацьовує зараз.

- Ваша комісія створена у 2003 році...

- Закон прийнято у 2003 році, а комісію затверджено у 2004 році. Але працювати вона почала тільки у 2006 році.

- Рішення вашої комісії носять характер рекомендацій. Навіщо створювати комісію, але при цьому не давати їй достатньо повноважень?

- Комісія має достатньо повноважень. Зокрема, це проведення перевірок засобів масової інформації, юридичних осіб усіх форм власності, зокрема тих, що займаються розповсюдженням продукції сексуального та еротичного характеру, видовищних заходів сексуально-еротичного характеру або видовищних заходів із елементами жорстокості, насилля.

- Рішення, які виносить комісія, обов'язкові для виконання?

- Вони є рекомендаційними. Але сьогодні всі органи, до яких направлялися рекомендації, прислуховувалися до рішень Національної експертної комісії.

- Як з вами взаємодіють органи влади?

- Ми плідно співпрацюємо з Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення, з управліннями Міністерства внутрішніх справ у різних областях, прокуратурою, обладміністраціями і облрадами.

- Денисе, у звіті вашої комісії написано, що у 2008 році її члени провели 335 експертиз та переглянули 11 тисяч видів продукції, причому 8 тисяч - це відеофільми. При цьому до складу комісії входять 90 осіб. Цікаво, як 90 осіб можуть переглянути таку кількість фільмів? Як ви це робите?

- Є відділ, який займається переглядом, його працівники виробляють експертну оцінку, і потім на комісії ця оцінка затверджується.

- Як ви визначаєте, які фільми треба переглянути?

- На місцях до нас звертаються з проханням зробити попередню оцінку. Якщо після перевірки ми бачимо, що у фільмі присутні елементи насилля, жорстокості, порнографії, ми робимо попередню оцінку і відсилаємо матеріали до Києва. У Києві експертний відділ робить свій висновок, і ці матеріали йдуть на затвердження комісії.

- Денисе, чи багато художніх фільмів отримують негативну оцінку?

- Зокрема можно назвати декілька. Це дуже відомі "Хостел", "Хостел-2", фільми із серії "Піла". Наскільки я чув, зараз комісія подає позов до суду з проханням анулювати посвідчення на право прокату фільмів "Хостел". Там дуже багато епізодів, які не повинні виноситися на екран.

- Як ви ставитися до закону про заборону зберігання порнографії, який нещодавно був прийнятий Верховною Радою?

- До цього треба підходити дуже обережно. Спочатку планувалося прийняти цей закон щодо дитячої порнографії, але наші депутати пішли далі й прийняли закон, який стосується порнографії взагалі. Багато правозахисників виступають проти цього закону, аргументуючи свою думку тим, що сьогодні немає визначень, що таке порнографія, а що таке еротика. Але ми пам’ятаємо, що до прийняття поправок до закону порнографія також була заборонена. Навіть кримінальні справи були порушені.

- А в чому відмінності цього закону?

- Додали одне формулювання - зберігання з метою розповсюдження.

- Чи не потраплять під удар усі - і винні, і невинні? Ось що з цього приводу каже народний депутат, член парламентського комітету з питань правосуддя Вадим Колесниченко: "Согласно принятому закону, формально к уголовной ответственности можно привлечь любого, и пусть этот человек потом сколько хочет доказывает, почему и зачем у него хранились эти журналы или кассеты - просто так или с целью распространения. Изначально суть принятого закона заключалась в защите детей, но в итоге все получилось как всегда. Человек даже не догадывается, что может быть участником распространения порнографического изделия. Он может просто читать прогноз погоды, а рядом на странице - изображение обнаженной дамочки, и получается, что человек уже изучает объект порнографии".

Є люди, які пишуть, що пам'ятають 80-ті роки, коли також йшла боротьба з порнографією. За їх словами, коли в міліції виникали підозри, що в цей час людина дивиться порнографічний фільм, у квартирі вимикали світло, в квартиру стукали, з відеомагнітофону неможливо було дістати касету, і людина підпадала під кримінальну відповідальність. Чи не буде зараз такого?

- Зараз у нас є діюча Конституція, статті Конституції 30, 32, 34, у яких ідеться про недоторканність житла, особистого життя, сімейного життя, ніхто не відміняв. Правоохоронці не можуть просто так постукати до вас у двері і перевірити, що у вас де заховано. І навіть правоохоронці не можуть сказати, що ось ця продукція є порнографічною. Вони повинні отримати висновок експерта, і тільки тоді, коли є висновок експерта, і там написано, що ця продукція дійсно може вважатися порнографічною, - тільки тоді може порушуватися кримінальна справа і може ітися про кримінальну відповідальність.

- А як бути з локальними мережами? Адже зараз у Харкові дуже багато квартир, підключених до локальних мереж, де просто клондайк забороненої інформації?

- Що стосується файлів порнографічного характеру у відкритому доступі в локальних мережах, то їх треба вже починати прибирати.

- Хто буде нести відповідальність - володар цих файлів чи компанія-провайдер?

- Мені здається, усіх буде попереджено. Але питання контролю локальних мереж дуже складне. Незрозуміло, хто буде контролювати ці локальні мережі, хто буде сидіти і дивитися, що є в цих локальних мережах. Моніторинг локальних мереж може носити лише тимчасовий характер.

- Скажіть будь ласка, ще одне нововведення, яке намагаються запровадити ваші колеги, - контроль стриптиз-клубів або стриптиз-барів. За словами заступника начальника управління з боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, Харківського облуправляння міліції Вадима Кононіхіна, "закон о защите общественной морали предполагает, что любое стриптиз-шоу должно быть согласовано в комиссии по защите общественной морали. Но в законе не предусмотрена санкция за невыполнение этого пункта. Ни одно стриптиз-шоу в Харькове не имеет необходимого разрешения. Представитель комиссии должен просмотреть шоу и утвердить сценарий. Ситуация осложняется тем, что ни у одного шоу нет сценария". Чи не здається вам, що це вже перебір? Чи можна узгодити всі па стриптиз-танцівників?

- По-перше, узгоджується не сценарій і не па. Затверджується цілий продукт, видовищний захід взагалі.

- У нічних клубах заходи дуже часто змінюються...

- Закон є закон. У законі прописано, що кожен видовищний захід сексуально-еротичного характеру може проводитися лише за наявністю позитивного висновку експертної комісії. Законом передбачено, що комісія має право порушувати питання про припинення дії ліцензії на впровадження діяльності з обігу продукції, проведення видовищних заходів сексуально-еротичного характеру за умови виявлення порушень згідно законодавства в сфері захисту суспільної моралі.

- А достатньо одного порушення чи мають бути виявлені багатократні порушення?

- Спочатку комісія робить попередження. Певні клуби були попереджені ще влітку минулого року. Але ніякої реакції не було.

- Чи закрито хоч один клуб?

- Ще не закрито. Цієї теми ми навіть не торкалися. Ми попереджали клуби, щоб потім не говорили: чому так раптово прийшли і почали щось робити?

- Ви збираєтесь перевірити вісім нічних клубів Харкова. Так?

- Так. Приблизно вісім клубів.

- І коли це буде?

- Ще невідомо. Коли затвердять порядок перевірки і нададуть посвідчення на право перевірки цих клубів, тоді вже можна буде говорити про дати перевірок.

- Що це за клуби? Вони відібрані за якимось критеріями чи випадково?

- Ні. Зокрема, це ті клуби, які вже було попереджено, і ті, які мають певну рекламу, що звернула на себе увагу.

- Ви будете проводити перевірки самостійно чи з правоохоронними органами?

- З правоохоронними органами.

- Денисе, а ви не боїтесь, що подібні заходи можуть викликати акції протесту?

- Я читав про це на форумах, але тільки посміхнувся. Будь ласка, акції протесту у нас не заборонені.

- А як боротися з випадками, наведеними у наступній цитаті? "Региональное отделение Национальной экспертной комиссии по вопросам защиты общественной морали получило жалобу от женщины, которая купила на лотке сборник мультфильмов для детей. Женщина приобрила сборник, чтобы подарить его шестилетнему ребенку. Когда мультфильмы стали смотреть, оказалось, что мультфильм "Красная шапочка" выполнен в современной интерпритации. В нем были эпизоды со множеством сексуальных сцен. Женщина потребовала объяснений у продавца на лотке, но тот сказал, что ничего ей не продавал и что у него вообще нет в продаже таких сборников", - Д.Котенко.

Скажіть, будь ласка, які є методи впливу на розповсюджувачів таких збірників мультфільмів?

- Уся продукція, яка розповсюджується у нас на лотках біля станцій метро, - контрафактна. Слідкувати за тим, щоб ця продукція не розповсюджувалася, повинні правоохоронні органи. був проведений відповідний моніторинг, його результат був направлений до начальника головного управління МВС України в Харківській області. Там була інформація щодо кількості цих лотків біля станцій метро та на Південному вокзалі.

- І яка реакція?

- Поки що ніякої. Під час проведення моніторингу та рейдових перевірок у спілкуванні з реалізаторами цієї продукції були дуже цікаві ситуації. Зокрема, траплялися випадки, коли реалізатор телефонував власникові цього лотка або цієї продукції, давав мені слухавку і я чув: "Що ви там робите? Зараз вам зателефонують!.." І навіть називали прізвища деяких повноважних осіб з правоохоронних органів. Проходило п'ять хвилин, ніхто не телефонував, але знов дзвонив телефон, розповсюджувач збирав продукцію і зникав.

- Як ви думаєте, це бізнес однієї людини?

- Я не знаю. Але, наприклад, до перевірки біля станції метро "Холодна гора було нараховано 35-38 лотків з продукцією, у день перевірки біля станції не було нікого. Працювали лише два лотки, а власники інших стояли поряд і усміхалися правоохоронцям. Я взагалі не зрозумів цієї ситуації. Звичайно, власника двох працюючих лотків покарали, продукцію конфіскували. До речі, на цих лотках розповсюджуються не лише відеофільми, які дозволено продавати. Там можна знайти "жорстку еротику", але це зовсім не еротика, це порнографія.

- А такі фільми можна знайти лише на лотках чи в магазинах також?

- У магазинах ми такої продукції ще не зустрічали. Але у результаті перевірки супермаркетів, які реалізують продукцію сексуально-еротичного характеру на дисках, були виявлені певні порушення. Зокрема продукція не може реалізовуватися у вільний продаж - так, як вона реалізується. Зокрема в багатьох супермаркетах диски для дорослих стоять поряд із мультфільмами для дітей. Згідно закону ця продукція повинна реалізуватися у закритих відділах, куди доступ неповнолітнім заборонений.

- Чи виконують наші магазини ці правила?

- Деякі супермаркети після попередження зробили окремі відділи, але деякі не прислуховуються, тому будуть покарані ті, кого було попереджено.

- Денисе, що треба зробити в нашій країні, щоб підняти рівень її духовної культури та моральності?

- Розумієте, сьогодні в нашій країні і в багатьох інших взагалі зруйновані сімейні цінності. Родина є основою будь-якої держави. Чому тільки чоловіки-правозахисники виступають проти закону про порнографію?! Вони обурені, не розуміють, як це так! Навіть на харківських форумах тільки чоловіки висловлюються проти цього закону, тому що чоловіки є основними споживачами порнографічної продукції. І ми забуваємо про те, що за цією продукцією стоять скалічені долі дітей та жінок. Є багато досліджень, котрі підтверджують, що постійний перегляд порнографії руйнує особистість, руйнує відношення.