Народний депутат В. Філенко: Програма підтримки харківських підприємств має бути пріоритетною для влади

Про те, як вплине на виборчі перегони відставка міністра внутрішніх справ, чиї кандидатури розглядає Блок Юлії Тимошенко на посади харківського мера та губернатора та які козирі готують БЮТівці до другого туру виборів, розповів в програмі "STATUS QUO" народний депутат-харків'янин (фракція БЮТ) Володимир Філенко.

- Володимиру Пилиповичу, останнім часом Ви не вели активної діяльності на Харківщині: кілька років ми майже нічого про Вас не чули. З чим пов'язане Ваше повернення?

- Це так і не так. Дійсно, я працюю в парламенті, але на Харківщині я завжди з'являвся під час виборчих кампаній. І хочу нагадати, що я очолював штаб "Нашої України" по Харківській області на парламентських виборах 2002 р., потім, у 2004 р., я починав очолювати штаб кандидата у президенти Віктора Ющенка по Харківський області, поки не був відкликаний до Києва для підготовки організації масових акцій. У 2006 р. я відповідав за вибори у двох округах Харківської області. У цю виборчу кампанію як члени БЮТ ми підтримуємо Юлію Тимошенко. Спочатку я був задіяний у центральному штабі, а потім сам попросив Юлію Володимирівну в період між першим і другим турами попрацювати в Харківській області.

- Ваша кандидатура розглядалася як найбільш імовірна на посаду губернатора Харківської області після "Помаранчевої" революції. Але на цю посаду було призначено Арсена Авакова. Чому так сталося?

- Я в політиці досить давно, але жодного разу не залучався до роботи у виконавчих структурах. Точніше, мені пропонували посади, але я не приймав таких пропозицій, оскільки до 2004 р. фактично був в опозиції. І коли мене за досить активну опозиційну діяльність хотіли перекупити, пропонували посаду губернатора, посаду в Кабінеті міністрів, то я на таке не погоджувався, бо то вже був би не Філенко, і всі б розуміли, що я взяв політичного хабара.

- Філенка-чиновника не може бути?

-  Ні, не може бути опозиціонера у виконавчій структурі, бо це свідчить про те, що ти взяв політичного хабара і зрадив тих, з ким проти когось боровся. І коли ми перемогли в 2004 р., я подумав: може, досить вже товктися в парламенті? І я сказав Віктору Ющенкові та команді, що був би не проти очолити Харківську область, якщо в цьому є потреба. Тим паче, я народився на Харківщині, досить добре знаю область. Я не сидів у приймальні, не клянчив. Президент прийняв інше рішення. Мене, якщо чесно, це рішення трішки образило, але з часом я переосмислив ситуацію. Згодом я оцінив діяльність Арсена Авакова. Це дало мені спокій. І ми з Арсеном Борисовичем досить нормально й тісно співпрацювали. Я вважаю його надзвичайно ефективним керівником області, одним із кращих в Україні за останні чотири-п'ять років.

- Як Ви гадаєте, чи є ймовірність того, що Вам знову запропонують очолити область?

- Я про це не думаю. Я хочу сказати, що приїхав сюди не за губернаторством. Навряд чи я би міг повторно претендувати на цю посаду. Тоді, у 2004 р., у мене був величезний порив і підйом, а зараз вже пройшло трохи часу. Я не виключаю цієї ймовірності, але ще раз хочу всім сказати, що я приїхав сюди попрацювати на виборах президента, а не за посадою для себе.

- Як Ви розцінюєте заяву губернатора Арсена Авакова про підтримку Юлії Тимошенко як кандидата в президенти у другому турі?

- Ця заява була очікуваною для мене. Я знав позицію А.Авакова і розцінюю її позицію як позитивну і вчасну, і це досить серйозне посилення нашої команди.

- Що дасть ця підтримка, окрім публічних заяв? Який ресурс може задіяти губернатор?

- Губернатор працював у Харківській області кілька років. У нього є команда, склалися зв'язки. У нього є політичні структури, які він хоч і неформально, але очолював. І розрахунок може бути на його актив, на його політичну вагу. Хотів би нагадати, що рейтинг "Нашої України" і рейтинг персонально Арсена Авакова - це абсолютно різні речі: повага до А.Авакова в області є досить високою.

- Голова Комітету виборців України у Харківській області заявив, що губернатори з команди Віктора Ющенка мають піти у відставку після того результату, який діючий президент отримав на виборах.

- Це помилкова точка зору. Доки нова людина не посідає посади, обов'язки виконує той, хто був до цього. Президент В.Ющенко не пройшов до другого туру виборів, але він залишається президентом і складе свої повноваження після інагурації переможця цих президентських перегонів. І вже перед новим президентом губернатори складуть свої повноваження.

- Вам не здається, що якби Арсен Аваков раніше заявив про свою підтримку Тимошенко, то і її результат у Харківській області у першому турі був би кращим?

- Без сумніву, це було б так. Але "история не имеет сослагательного наклонения". Думаю, що це було б краще, але цього не сталося, тому віримо в те, що в нас є шанс покращити результат у другому турі виборів.

- Як Ви вважаєте, хто все-таки найвірогідніший кандидат на посаду губернатора Харківщини при президентові Тимошенко?

- Очевидно, Арсен Аваков має всі шанси знову обійняти посаду губернатора при президентові Тимошенко. Але А.Аваков вже підготовлений, це досвідчена людина, добрий господарник, тому його претензії можуть бути вищими, ніж посада губернатора. Очевидно, що в команді є люди, які спроможні працювати головою облдержадміністрації. Тому хто тут буде губернатором, ми спокійно випішимо. Але я вважаю, що губернатором повинен бути місцевий кандидат: досвід показує, що це краще, ніж запрошувати людину зовні.

- Чи є у БЮТ кандидатура на посаду мера Харкова?

- Очевидно, що є. Але давайте дочекаємося виборів - тоді ми кандидатуру оголосимо. Але можу абсолютно точно сказати, що це не Володимир Філенко. Я не маю таких амбіцій. Я довгий час живу і працюю в Києві, хоча іноді буваю в Харкові й занурююсь у місцеві проблеми. Але для того, щоб претендувати на посаду саме мера, треба жити у цьому місті, знати його детальніше, ходити пішки, їздити в трамваях, у метро. Треба знати людей, формувати команду підтримки. Треба мати план дій, розвитку.

- У 2004 р. демократичні сили спромоглися висунути єдиного кандидата на посаду президента - Віктора Ющенка. Чому немає єдиного кандидата цього року?

- Через того самого Віктора Ющенка: повірте мені, якби він не балотувався, ситуація в демократичному спектрі була б набагато простішою. Проблема навіть не в тому, що не висунулиєдиного кандидата, а в тому, що фактично В.Ющенко працював на успіх Віктора Януковича. Ющенко - людина месіанського мислення. Його чергова місія - знищити Ю.Тимошенко. Мотиви цього зрозумілі лише йому одному, але я схильний думати, що це звичайна людська заздрість до успіху іншої людини, не дивлячись на те, що ця людина свого часу зробила все для успіху самого Ющенка.

- Наскільки у БЮТ розраховують на голоси прихильників тих самих кандидатів від демократичних сил?

- Значною мірою розраховують. Але треба думати, як зробити так, щоб ті люди, які голосували за інших кандидатів, прийшли на виборчі дільниці і підтримали Тимошенко. Для цього треба робити певні заяви, а сидіти й просто рахувати, як це роблять політологи, соціологи, неправильно. Оті 20% виборців, які проголосували за Сергія Тігіпка й Арсенія Яценюка, - це люди переважно з вищою і середньою освітою, це частково молодь, це люди грамотні, які поважають себе і мають свою думку. І у другому турі вони будуть приймати власне рішення, не дивлячись на те, за кого Яценюк чи Тігіпко будуть закликати голосувати. Як на мене, ці люди - швидше потенціальні виборці Ю.Тимошенко. Мені просто здається, що їм просто соромно буде голосувати за двічі засудженого професора Януковича.

- Як Ви вважаєте, як позначиться відставка Юрія Луценка на виборчих перегонах?

- Я думаю, що ніяк.

- Вона була очікуваною для вас?

- Певною мірою очікуваною: ми знали, що це питання буде порушуватись. Наш розрахунок свідчив, що голосів Партії регіонів для відставки не вистачить, але Литвин, який надзвичайно потрібний Україні, у цей момент зіграв всупереч коаліційним угодам. Фактично, його фракція в парламенті проголосувала разом з Партією регіонів, що дає підстави думати про наявність певних домовленостей Литвина, який вже побіг,  як йому здається до переможця. Але разом із тим Міністерство внутрішніх справ не залишилося некерованим - керівником залишився той самий Ю.Луценко. Кабінет міністрів призначив його першим заступником міністра і виконуючим обов'язки міністра внутрішніх справ. Тому, вважаю, це не позначиться на ході передвиборчої кампанії.

- Чому до цього часу не призначені деякі міністри - фінансів, транспорту, оборони?

- Парламентська фракція "Наша Україна" частково була зорієнтована на Ющенка, частково діяла самостійно. І от в тій частині, де президент втручався й давав доручення, коаліція дійсно не могла отрисати необхідної кількості голосів для призначення цих міністрів. Але це все фактично позаду. Думаю, що після 7 лютого парламентська коаліція зможе працювати ефективніше, зокрема і з питання формування Кабінету міністрів.

- Коли Юлія Володимирівна пропонувала Сергію Тігіпку посаду прем'єра, вона керувалася своєю внутрішньою впевненістю в тому, що зможе сформувати більшість у парламенті?

- Звичайно, можете в цьому не сумніватися, бо фактор Ющенка як президента фактично увійде в історію. І я думаю, що фракція "Наша Україна - Народна самооборона" буде займати більш чітку, послідовну, виважену позицію.

- Що Ви будете робити для того, щоб підвищити явку виборців у другому турі?

- Інших методів, крім роз'яснювальної роботи, пропаганди програми, роботи команди, немає. Тільки внутрішні переконання змусять виборців іти голосувати. Я сподіваюся, що похід громадян на виборчі дільниці за 100 гривень буде мінімізований.

- Віктор Ющенко та Арсеній Яценюк закликають своїх прихильників голосувати проти всіх. БЮТ вважає таку позицію неприпустимою. Чому?

- Немає такого кандидата - "проти всіх". У законі про вибори немає норми щодо відсотку людей, які не підтримали жодного кандидата. Тут справа в іншому. Голосування "проти всіх" - політична технологія, яка спрямована проти Тимошенко. Цим намагаються сказати, що вибору між Януковичем і Тимошенко немає, цим хочуть поставити їх на один рівень і тим самим розслабити електоральний сегмент, посіяти апатію. Електорат Януковича стабільний - 35%, ще там трошки додасться. А заклик голосувати проти всіх рохрахований на тих, хто міг би підтримати Тимошенко, фактично це заклик до них не ходити на вибори. Ця технологія працює виключно на підтримку Януковича.

- А.Яценюк також робить це на підтримку В.Януковича?

- Я не виключаю цього: фактично, він де-факто працює на користь Януковича. Але розрахунок Арсенія Петровича є ширшим, хоча й банально простим. Він розраховує на те, що максимально швидко відбудуться позачергові парламентські вибори. Йому не терпиться в'їхати на коні у парламент на чолі, як йому здається, потужної фракції і знову претендувати на посаду спікера, а згодом президента. Але та кількість виборців, що підтримали його на цих виборах, може не підтримати його на виборах у парламент. І тут може бути прорахунок і серйозний конфуз.

- Скажіть, як Ви ставитеся до ініціативи Вашого колеги по фракції Олександра Фельдмана підписати угоду між кандидатом на пост президента Юлією Тимошенко та харків'янами?

- У цілому я ставлюся до цієї ініціативи позитивно. Ідея нормальна, хоча я б не обмежувався лише угодою. Нам відомо, що зараз Кабмін підписує угоди про пріоритетний розвиток регіонів, зокрема по Вінницькій, Хмельницькій областях, очевидно, планується певна угода і по Харківській області.

- Ви брали участь в укладанні цієї угоди?

- Так, я залучався до цього. Хочу підкреслити: крім меморандумів, треба виконувати закони, які є. Набагато більше, ніж ця угода, дали б зміни, які були запропоновані урядом Тимошенко до Бюджетного кодексу, і той проект бюджету, який ми планували прийняти на поточний 2010 р. Проектом того Бюджетного кодексу величезні кошти планувалося залишати саме у регіонах, а не забирати їх до Києва. І коштів, які передбачалося залишати в Харкові, повинно було бути набагато більше, ніж зазначено у цій угоді. Але ця угода теж добра, вона потрібна і буде корисна.

- Як Ви вважаєте, що буде з бюджетом?

- Поки що, згідно з Бюджетним кодексом, уряд здійснюватиме фінансування всіх програм на рівні бюджету минулого року.

- А далі?

- А далі він буде прийнятий. Я думаю, після президентських перегонів не мине і двох тижнів, як бюджет буде прийнятий.

- Чи є в проекті нового бюджету кошти, передбачені на компенсацію проїзду пільговиків у міському електротранспорті?

- У проекті нового бюджету є кошти  для харківського "Міськелектротрансу". Мені складно назвати точні цифри, не маючи документів перед очима, але те, що вони передбачені бюджетом, оскільки цього вимагає закон, це точно. І це стосується не тільки Харкова. Ці кошти фінансувалися урядом, хоч іноді і з затримками, але, не дивлячись на кризу минулого року, у повному обсязі.

- Ви є прихильником переходу від системи компенсації за пільги до адресної допомоги?

- Так, я прихильник такої реформи. Я вважаю, що вихід тільки в цьому.

- На Ваш погляд, які проблеми саме Харкова потрібно вирішити новому президентові в першу чергу?

- Харків - це столиця машинобудування України. Після неодноразових візитів до Харкова Ю.Тимошенко підкреслила, що програма підтримки харківських підприємств має бути пріоритетною. Зараз ми чекаємо на її візит до Харкова 3 лютого. Я думаю, що вона буде говорити про плани на майбутнє. Не дивлячись на кризу, уряд Юлії Тимошенко зробив багато чого для підтримки харківських підприємств. Серйозна фінансова допомога була надана Харківському державному авіаційному виробничому підприємству, яке попереднім урядом фактично було поставлено на коліна. А кошти, які виділялися заводу, були розкрадені і осіли в офшорах. Уряд Тимошенко запустив в роботу цей гігант вітчизняного літакобудування, і зараз у колективі присутній позитивний настрій.

Допомога була надана і ДП "Завод ім. Малишева", моєму рідному заводові, на якому я працював чотири роки. Зокрема, були погашені борги, отримані серйозні контракти. І я долучався до цього, бо був одним з авторів закону про бронетехніку. Також було виділено 75 млн.грн. на будівництво Харківського метрополітену, понад 100 млн.грн. - на будівництво стадіону "Металіст" до Євро-2012. Ми можемо пишатися нашим містом. За оцінками фахівців, Харків краще інших українських міст, що приймають матчі Євро-2012, готується до чемпіонату. Кабмін виділив кошти і на реконструкцію міжнародного аеропорту "Харків", понад 17 млн.грн. було виділено на програму енергозбереження.

Я описав лише один сегмент, але напрямків багато. Без сумнівів, розвиток цих напрямів буде продовжено при новому президентові. Нинішній уряд має серйозну програму відновлення іпотечного кредитування житла. Для молоді - це надія. Крім того, уряд Ю.Тимошенко вперше за багато років закупив у будівельників квартири, завдяки чому вдалося "загасити" черги, які не рухалися по 20-30 років. Зокрема, за останній рік в Харківської області видано понад 600 квартир, у Балаклеї житло отримали більше 170 сімей.

- Чому саме Балаклеї так пощастило?

- Там був цікавий незакінчений об'єкт, який уряд викупив, добудував і видав квартири. Деякі квартири отримали черговики із сусідніх з Балаклеєю районів. Це унікальна ситуація. Тому проблема житлового будівництва - це ще одна тема, якою переймалася Ю.Тимошенко, і це один із пріоритетних напрямків її діяльності. Але й інших напрямків роботи ще дуже багато.