Якщо вам набридло стояти у пробках або штовхатися в громадському транспорті, варто подумати про перехід на більш зручний спосіб пересування, що дозволяє дістатися до потрібного місця. Можна пересісти на скутер або велосипед, а ще простіше - купити електро-самокат. Електричні самокати стали незамінними супутниками для прогулянок вихідного дня, поїздки на роботу або навіть невеликих подорожей. На сайті https://veliki.com.ua/ можна обрати дорослі і дитячі електросамокати різної комплектації. Розглянемо переваги і особливості вибору даного виду транспорту.

  1. Переваги використання електросамоката
  2. Потужність електросамоката
  3. Діаметр коліс
  4. Запас ходу або пробіг на одній підзарядці
  5. Вага і габарити

Переваги використання електросамоката

Електричний самокат ідеально підходить для пересування по мегаполісу. Невеликі відстані можна подолати на ньому за 3-5 хвилин. Після цього ніщо не завадить вам продовжити свій шлях в метро, адже сучасні електросамокати досить компактні, часто мають складну конструкцію і мають невелику вагу. Крім того, наявність електричного самоката дозволяє повністю відмовитися від використання наземного громадського транспорту. За час очікування трамвая або автобуса, а потім неспішного руху по маршруту з численними зупинками, на самокаті можна подолати досить пристойну відстань. Легкість і простота управління в поєднанні з пристойним запасом ходу і непоганими динамічними характеристиками роблять електросамокат улюбленим видом транспорта для дорослих і дітей.

Перш ніж приступити до вибору електросамоката, необхідно чітко розуміти хто і як буде його експлуатувати. При виборі слід також керуватися декількома основними характеристиками, які ми розглянемо далі.

Потужність електросамоката

За потужність електросамоката відповідають мотор-колесо або електродвигун. Потужність визначає вантажопідйомність і максимальну швидкість транспорту. Міські електросамокати укомплектовані мотор-колесами, позашляхові моделі поки не можуть відмовитися від електродвигуна і ланцюга.

  • Мотор-колеса останніх моделей досягають високої потужності до 1800 Вт, в повнопривідних моделях два таких колеса динамічно прискорюються і відмінно тягнуть в гору. Мотор-колесо не вимагає специфічного догляду і не збільшує загальну вагу транспорту.

  • Двигун досить важкий, може додати до загальної ваги 2-3 кг. На самокатах найчастіше безколекторні (безщіткові) електромотори. У них відсутня щітково-колекторний вузол, що підвищує зносостійкість і ККД. Перші електросамокати були навіть ремневими, але це вже раритет, що створює тільки головний біль.

Максимальна швидкість мотора потужністю 250 Вт складає 25 км/ч, мотор 1000 Вт розганяється до 50 км/год.

Діаметр коліс

При покупці електричного самоката важливу роль грає діаметр коліс. При виборі самоката слід орієнтуватися на просте правило: чим більше діаметр колеса, тим вище плавність ходу і комфорт. Так моделі з невеликими колесами (до 8 дюймів) розраховані на експлуатацію по рівних асфальтових дорогах, де є перешкоди, ями і тріщини мінімально. Ідеально такі самокати будуть відчувати себе в доглянутих міських парках.

Електросамокати з колесами діаметром від 8 дюймів більш універсальні і дозволяють комфортно пересуватися не тільки по рівному асфальту, але і по дорожній плитці або укочених грунтових дорогах. Крім того, великі колеса забезпечують самокату кращу стійкість, керованість на високій швидкості і дозволяють легше подолати різні перешкоди і дефекти дорожнього покриття. Вибираючи електросамокати, слід пам'ятати, що менший діаметр колеса вимагає менш потужний мотор для розгону. Відповідно, для самокатів з великими колесами слід вибирати більш потужний мотор і батарею більшої ємності.

Що ж до шин, використовуваних на електричних самокатах, то вони бувають двох типів: пневматичні (надувні) і литі. Перші впевненіше проковтують дорожні нерівності і забезпечують більший комфорт, але вимагають регулярного контролю тиску повітря. А в разі проколу доведеться займатися їх ремонтом. Другий тип шин не вимагає до себе уваги і не боїться проколів. Однак, литі шини помітно менш комфортні і жорсткіше своїх пневматичних колег.

Запас ходу або пробіг на одній підзарядці

Електросамокати мають різний запас ходу. Він залежить від сумарної ваги водія і транспорту, потужності мотор-колеса, швидкості, частоти розгонів, ємності і якості батареї, рельєфу місцевості, повноти накачки коліс, температури повітря. Всі ці фактори в сукупності можуть зменшити відстань пробігу до 50%.

Відстань пробігу електросамокату визначається двома основними характеристиками:

  • ємність батареї;

  • напруга аккумулятора.

У параметрах повинні бути вказані обидва значення. Ємність акумуляторів вказується, як правило, при температурі 25 градусів.

Вага і габарити

Вибираючи майбутній самокат за габаритами і вагою слід точно розуміти де і як він буде експлуатуватися. Наприклад, якщо самокат потрібен для поїздок на роботу з обов'язковим пересуванням в метро або наземному міському транспорті, то слід віддати перевагу компактним і легким моделям вагою до 10-12 кг.

Практично будь-який самокат має складну конструкцію і в складеному стані займає набагато менше місця. Втім, тут теж не варто захоплюватися: на ринку є багато потужних самокатів, які володіють солідними габаритами і здатні повністю зайняти простір багажника невеликого седана, а через велику вагу помістити їх туди під силу тільки дорослому чоловікові.

У пошуках компромісу між габаритами, вагою і потужністю слід пам'ятати прості правила. Чим легше самокат, тим, ймовірно, менше він проїде на одному заряді. А також, чим легше електросамокат, тим менше у нього діаметр коліс, і, відповідно, нижче рівень комфорту на поганому покритті.

В інтернет-магазині https://veliki.com.ua/ua/ можна обрати будь-які електросамокати. Зручний інтерфейс сайта, професійні консультанти, доставка додому і доступні ціни роблять покупки вигідними і оперативними.