Цукор, інгредієнт, який додається до багатьох страв і широко відомий завдяки такій популярності широкому колу споживачів усього світу. Цукор є надзвичайно багатим джерелом калорій при повному дефіциті інших поживних речовин. Споживання даного продукту в великій кількості сприяє збільшенню ваги, а також розвитку серйозних захворювань, таких як ожиріння, діабет другого ступеня або серцеві захворювання.

Офіційна статистика показує, що рекомендована добова доза цукру (37 грамів для чоловіків і 25 грамів для жінок) перевищена в раціоні сучасної людини, що пояснює феномен постійного збільшення ваги дітей і дорослих у всьому світі.

Споживання цукру стало загальносвітовою проблемою, оскільки майже всі продукти, навіть не солодкі, почали утримувати цей спірний інгредієнт в різних формах. На додаток до його прямому шкідливому впливу на здоров'я (збільшення ваги і хвороба), цукор може таїти ще одну страшну небезпеку - викликати залежність.

Є ще кілька маловідомих факторів про вплив цукру на організм. HealthDay.in.ua вирішив розібратися у властивостях цього продукту і його шкідливий і небезпечний вплив на організм людини.

Наступна корисна інформація про даний продукт допоможе зрозуміти, наскільки реальний міф про надмірне споживання цукру в харчовому раціоні і що можна зробити, замінивши його більш корисними альтернативними продуктами.

1. Надлишок цукру можна легко виміряти

Якщо є підозра, що споживання цукру в раціоні занадто велике, варто скористатися ефективним методом, вимірювання його кількості в продуктах, які вживаються в їжу. Американська асоціація кардіологів рекомендує добову дозу цукру для жінок максимум 6 чайних ложок і 9 чайних ложок для чоловіків (дослідження показують, що в середньому сучасний чоловік споживає еквівалент більше 22 чайних ложок цукру щодня).

Перевищення буде привертати згодом до ожиріння, діабету, серцево-судинних захворювань, гіпертонії і ожиріння печінки.

2. Цукор супроводжується іншими небезпечними інгредієнтами

Як правило, страви чія рецептура передбачає додавання цукру містких продуктів, користь яких для здоров'я дуже відносна. Яскравим прикладом може стати, наприклад, рафіноване борошно. Дані інгредієнти не мають високої харчової цінності, але найбільше привертають до виникнення хвороби.

3. Цукор також надходить з фруктів

Фрукти рекомендуються в збалансованій дієті дієтологами, але їх потрібно споживати, проте, в помірних кількостях. Причиною, яка виправдовує цей попереджувальний підхід, є споживання цукру у вигляді фруктози і глюкози, дві натуральних речовини у фруктах, надлишок яких є нездоровим. Необхідно ретельно стежити, щоб порції фруктів не були надмірно надмірними. Найвдаліше споживати їх, коли хочеться чогось солоденького, замість тортів і гіперкалорійних напоїв.

4. Мед - не ідеальна альтернатива цукру

Мед - це ще один тип натурального цукру. Однак даний продукт має більшою користю для здоров'я, ніж чистий цукор. Він підвищує імунітет, допомагає травленню, зменшує запалення і т. д єдине, про що необхідно не забувати - мед має високий глікемічний індекс, який обов'язково слід враховувати. Мед може бути відмінною альтернативної складової в будь-якій дієті, якщо вживається в невеликих кількостях. Проте, фахівці не рекомендують мед діабетикам, щоб уникнути підвищення рівня глюкози в крові.

5. Підсолоджувачі солодше чистого цукру

Штучні підсолоджувачі є синтетичними цукрами. Вони забезпечують смак набагато солодший, ніж чистий цукор. До них відносяться сахарин, сукралоза, стевія, аспартам, невід та ацесульфат калію. Низький вміст калорій дозволяє рекомендувати їх як чудовий альтернативний варіант заміни цукру. Однак вчені з особливою обережністю ставляться до наслідків, які можуть надавати на стан здоров'я. Інтенсивне стимулювання смакових рецепторів замінниками цукру може сприяти ще більшій залежності, ніж від цукру.

Дослідження, в якому вивчався вплив дієтичного соку на основі аспартама на фігуру і здоров'я, показало, що ця заміна цукру може збільшити ризик ожиріння і метаболічного синдрому.

6. Цукор також може мати ідеальну заміну

Стевія вважається новітньою і здоровою заміною цукру, природною альтернативою хімічним підсолоджувачів. Лікарі вважають, що солодка речовина, витягнута з стевії, можна вводити в напої, соуси і торти в помірних кількостях без будь-яких ризиків для здоров'я. Фактично, стевія рекомендується в більшості сучасних вуглеводних обмежують дієтах.

7. Цукор більш здоровий, ніж кукурудзяний сироп

Кукурудзяний сироп, фруктозний підсолоджувач, введений в багато оброблені харчові продукти, заслужив погану репутацію. Його вживання ще більш небезпечно, ніж чистий цукор.

Таблиця цукру і кукурудзяного сиропу містять аналогічне споживання калорій і комбінацію фруктози і глюкози, які так само метаболізуються в організмі. Деякі дослідники вважають, що кукурудзяний сироп може більше ніж цукор сприяти збільшенню ризику появи надмірної ваги, діабету типу 2 або серцево-судинних захворювань.

8. М'якоть яблука може стати кращим замінником цукру

Цукор і штучні його замінники беруться під сумнів з точки зору безпеки споживання. Дієтологи всього світу шукають дійсно здорові альтернативи цих інгредієнтів. Виграє формула виглядає як яблучне пюре, яке можна з'їсти як самостійний десерт, так і ввести в солодкі страви в якості інгредієнта.

Яблучний соус допомагає зменшити споживання калорій і жиру в рецептах. Не маючи кількісних обмежень, він постачає необхідні харчові волокна, вітаміни і мінерали для підтримки здоров'я.