Відомі кладовища і знамениті надгробки

Меморіальні гранітні пам'ятники часто є унікальними архітектурними спорудами та культурними пам'ятками. Це стосується не тільки могил окремих історичних особистостей, а іноді й цілих кладовищ.

Найвідомішим кладовищем і пам'ятником архітектури є Valley of the Kings або Долина царів у Фівах, де розташовуються славнозвісні піраміди. Місцеві ексклюзивні пам'ятники створюють неповторну атмосферу, яка покликана показати велич древніх царів і воєначальників. У ідеальному стані до наших днів тут збереглося три величезні меморіальні комплекси, у тому числі і гробниця Тутанхамона. Найважливіші деталі пірамід (поховальні камери, цоколі, саркофаги) виготовлені із гранітних плит.

Окремо варто відзначити знамените паризьке кладовище Pere Lachaise, яке сьогодні є туристичною Меккою. Кожен склеп тут - витвір мистецтва, над яким працював штат кращих архітекторів свого часу. Кладовище також відрізняється тим, що прикрашено приголомшливими за красою скульптурами і скульптурними композиціями. Часто тут можна зустріти парижан і туристів, які прогулюються і говорить про те, що це місце давно перестало бути тільки притулком усопших.

Одинарні пам'ятники доволі рідко зустрічаються у таких відомих місцях. Їх ставлять тільки найбільш видатним особистостям, історичним постатям, помістити яких у сімейний склеп не завжди морально правильно, оскільки до них часто направляються паломники з усього світу. Надгробні пам'ятники з граніту і мармуру зустрічаються тут найчастіше, адже це два найбільш популярних матеріали у даному напрямку архітектури.

Не менш відомим є Highgate Cemetery (Хайгейтское кладовище) в Лондоні, яке також є пам'ятником архітектури, причому найбільш молодим. Ховати тут почали тільки в 1839 році, але саме цей цвинтар відрізняється оригінальністю оформлення не тільки окремих надгробків, але й альтанок, алей і місць загального користування. Часто багаті люди і досі виявляють бажання бути похованими саме на цьому знаменитому кладовищі. У кожній країні є такі знамениті цвинтарі, які стали більше історичними пам'ятками, ніж місцями поховання.

В Україні найбільш відомими є Байкове кладовище у Києві та Личаківський цвинтар у Львові. Бути похованим там рівнозначно визнанню національної значущості усопшого. Дозвіл на поховання на цих кладовищах отримати надзвичайно важко.