Зараз багато виробників налагодили випуск крученого мідного дроту саме для облаштування проводки в квартирах відкритим способом.

Відкритий монтаж квартирної електромережі

Як видно із самої назви, відкрита проводка знаходиться на поверхні стін або стель. Для того щоб закріпити провід, як правило, використовуються ізолятори з фарфору, які прикручуються до стіни. До речі, такий монтаж проводки дуже популярний в ретро-інтер'єрах, згадайте - саме таку конструкцію можна побачити в старих фільмах. Цей провід має ізоляцію різних кольорів (втім, ізолятори теж), що дозволяє підібрати ці деталі відповідно до загального стилю приміщення. Для відкритої прокладки придатний провід з міді мінімальним перетином 1кв. мм., для алюмінію це значення становить 2, 5 кв. мм. Лінії прокладки розташовуються строго горизонтально або по вертикалі. Відстань між ізоляторами не повинна перевищувати 0, 5 метра. А придбати кабелі електричні зі складу у Львові ві можете за доступними цінами.

Ще одним способом відкритої прокладки ліній електропостачання є укладання дроту в кабельні канали та плінтуси. При такому облаштуванні важливо не поєднувати в одному коробі силові і слабкострумові дроти (наприклад, кабель, що живить електроплиту і поруч кабель для підключення освітлення), це суперечить правилам. Також потрібно забезпечити надійне кріплення і щільне прилягання короба до поверхні.

Ну і, напевно, не варто згадувати про те, що в дерев'яному будинку можна використовувати тільки відкритий спосіб прокладки електрокомунікацій, оскільки всередині дерев'яних стін прокладати дріт не можна, це дуже небезпечно!

Прихований монтаж квартирної електромережі

Даний вид монтажу поширений в багатоквартирних будинках. Всі лінії приховані в пустотах конструкцій або в спеціально зроблених для цього борознах. В останньому випадку вони закриваються шаром штукатурки. Для з'єднання і розведення проводів використовуються розгалужувальні коробки, які закриваються легкознімними кришками.

Розетки і вимикачі так само встановлюються в коробках, вмонтованих в стіни, на відміну від попереднього способу, де для кріплення цих елементів використовуються підрозетники. Основні вимоги до підключення проводів ті ж, що й описані вище. Основним недоліком даного виду монтажу є труднощі ремонту в разі несправності лінії на ділянці між двома коробками, тоді доведеться розкривати стіну (якщо провід прокладений не в порожнечі або трубі).