Здавалося б, зараз саме час насолоджуватися пробудженням природи і радіти життю, але, на жаль, це не завжди вдається.Після випробувань морозами у організму «сідає батарейка». Інтернет магазин здорового харчування MrVegan.com.ua розповідає, як підтримати себе в міжсезоння.

Їжте свіжі фрукти і овочі

Коли організм ослаблений, він стає «легкою здобиччю» для інфекцій. Тут незамінною виявляється додаткова порція вітамінів. Тому вживайте більше свіжих фруктів і овочів - з них ми отримуємо аскорбінову і фолієву кислоту, а також каротин. До речі, така дієта допоможе не тільки набратися сил, а й схуднути і нейтралізувати наслідки зимового захоплення солодощами. Так, швидкі вуглеводи вміють підвищувати настрій, але при цьому вони приносять млявість.

Урізноманітніть раціон

Одноманітна їжа, вживання напівфабрикатів, рафінованих продуктів, консервів, суворі дієти, прийом ліків позбавляють організм вітамінної підтримки. Пам'ятайте, що крім фруктів і овочів необхідно їсти м'ясо, печінку, нирки, яйця, молоко, вершкове і рослинне масло, хліб грубого помелу, а також крупи - гречану, вівсяну, пшоно, бурий рис. Тоді харчування буде повноцінним.

Додайте «сонячний» вітамін

Одна з причин весняного занепаду сил - недолік світла, який організм відчуває взимку. Тому зараз потрібно використовувати всі переваги сонячного світла і щодня знаходити час для денних прогулянок, хоча б невеликих. Крім цього необхідно підтримувати достатній рівень вітаміну D за допомогою харчових добавок і харчування. Він міститься в жирній рибі (лосось, оселедець, скумбрія, печінка тріски), продуктах з коров'ячого молока і яєчних жовтках.

Робіть точковий масаж

Масаж активних точок обличчя здатний допомогти організму зміцнити імунітет і краще засвоювати вітамінні добавки. Покладіть обидві долоні на обличчя так, щоб середні пальці виявилися в точках над бровами, вказівні - на скронях, безіменні зійшлися на переніссі, мізинці - над верхньою губою, а великі - під щелепою. Щоранку, відразу після пробудження, масажуйте точки круговими рухами: сім разів за годинниковою стрілкою, сім раз - проти.

Більше рухайтеся

Рухова активність здатна буквально творити чудеса - покращує циркуляцію крові, активізує обмін речовин і навіть нормалізує гормональний фон і покращує настрій. Причому зовсім не обов'язково виснажувати себе багатогодинними тренуваннями або тривалими пробіжками до втрати пульсу. Цілком достатньо прогулянки або декількох присідань перед відчиненим вікном. Цього вистачить, щоб повернути бадьорість тілу і «підгодувати» його киснем.

Використовуйте контрастний душ

Якщо з ранку ви відчуваєте себе недостатньо бадьоро і буквально спите на ходу - спробуйте приймати контрастний душ. Для початку чергуйте теплу і прохолодну воду два рази. Починати потрібно зверху, але якщо у вас часто буває підвищений тиск, то починайте обливання з ніг, поступово піднімаючи душ все вище. Додатковий бонус - ця техніка не тільки допомагає підбадьоритися і підвищити пружність шкіри, але також зміцнює серце і судини, сприяє профілактиці грипу.

Важливо пам'ятати: У деяких випадках весняний занепад сил може бути пов'язаний з серйозними порушеннями в роботі організму. Наприклад, втома може бути викликана збоєм в роботі щитовидної залози або нестачею заліза в крові. Буває, що дефіцит одного або декількох вітамінів пов'язаний з порушенням їх всмоктування в шлунково-кишковому тракті. Загалом, медичних причин може бути безліч. В цьому випадку небезпечно займатися самолікуванням і потрібна консультація кваліфікованого фахівця.