Як вже давно всім відомо, суспільна думка частіше за все формується за допомогою ЗМІ та вибраного інфопривода. Та досить часто буває так, що якесь явище, або подія можуть використовуватись для антиреклами та антипіару, тим самим успішно формуючи негативну думку у людей. Саме так і сталось цього літа на Арабатській Стрілці, коли природні явища та погодні умови були використані для замовних матеріалів, які змінили бачення багатьох потенційних туристів, що планували свій відпочинок на території Генічеської громади.

Як це подавалось?

За допомогою деяких ЗМІ та соціальних мереж, медузи "з'явились" біля берегів Арабатки ледь не на місяць раніше ніж насправді. Тут треба розуміти, що медузи цілком залежать від вітру і течій, і є скоріше стихійним явищем. До того ж критичної кількості, коли дійсно заважають людям відпочивати, вони досягають серпні, іноді в липні. Але аж ніяк не в червні, коли їх можна зустріти лише випадково. Та для "грамотної" публікації достатньо і одної - щоб можна було зробити гучний заголовок. І так само можна сказати і про нашестя комарів, яке було на всіх курортах, та інших областях де пройшли сильні дощі, і про то як морські блохи буквально "з'їдають" відпочивальників. Як то кажуть для гарного фейка потрібен лише найменший привід. Але нашій місцевості до цього не звикати, адже було багато чого, від "епідемій" до "розливів" нафтопродуктів та іншої маячні, в яку, нажаль, вірили люди.

Об'єктивна оцінка

Втім треба розуміти, що ті ж медузи стали досить серйозною проблемою для курортів не тільки Азовського моря, а й Чорноморських рекреацій. Тому відкидати їх існування буде як мінімум неправильно. Але не можна забувати, що ця проблема викликана глобальними природними і екологічними чинниками, на які не може вплинути якийсь окремий курорт, або будь-який людський фактор. Отже треба шукати рішення, які зроблять співіснування якомога комфортнішим для людей і відпочиваючих. І встановлення бар'єрних сіток вважається одним із оптимальних варіантів, для вирішення цієї проблеми, а їх ефективність покаже час. Комарі є не тільки природним, а й цілком природнім явищем, і не забувайте, що раніше їх не було помічено в ТАКІЙ кількості, адже і дощів таких не було. Тому висновки зроблені, а помилки враховані.

Яким буде сезон 2022?

Все буде залежати від погодних умов, але в цілому прогнози досить оптимістичні. Арабатська Стрілка постійно розвивається, як в плані інфраструктури так і в напрямку популяризації курорту в якості локації для проведення фестивалів. І цього року це було дуже помітно. Крім цього з'являються нові туристичні напрямки й тренди, які отримують свій розвиток і адаптацію до місцевих особливостей. Завдяки великому бальнеологічному потенціалу курорт може працювати й приймати туристів на протязі всього року. Для боротьби с медузами рекреаційні заклади встановлюють бар'єрні сітки, труїти комарів будуть ще ефективніше. А морські блохи, насправді майже не кусають людей, на відміну від бліх та вошей інформаційних. Тому перевіряйте інформацію, і найкраще у місцевих, та не бійтеся їхати до нас на відпочинок. Все буде добре!

Стаття написана за підтримки genich-rada.gov.ua