Попри посилення карантинних обмежень, запроваджених урядом з цього тижня, уникнути чергової хвилі захворюваності на коронавірус не вдасться. Про це заявила головний лікар КНП «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних захворювань», депутат Миколаївської обласної ради від партії “Наш край” Світлана Федорова у соцмережі.

«Нові карантинні правила, які мають на меті обмеження доступу невакцинованих людей до громадських місць і масових заходів, лише ускладнять життя населенню. Але при тому, що Міністерство охорони здоров’я напередодні новорічних свят урочисто рапортує, що пік захворюваності минув і Україна, начебто, виходить з карантину, нам слід готуватися до нового спалаху ковіду одразу після святкових гулянь», - наголосила Світлана Федорова.

За її словами, новий штам відрізняється надвисокою заразністю і частіше вражає дітей та молодь. Відтак його поява в Україні – лише питання часу. А поширення на тлі святкових масових заходів може відбутися блискавично. При цьому вакцинація, навіть масова, тут не зарадить, оскільки новий штам демонструє стійкість до антитіл як вакцинованих, так і тих, хто недавно перехворів ковідом.

«Новий штам вірусу Омікрон слід чекати в Україні вже у січні, а новий спалах захворюваності може розпочатися наприкінці січня – початку лютого», - наголосила Світлана Федорова.

Водночас нинішній спад захворюваності, на думку лікарки, є штучним і пов’язаний лише із зменшенням кількості тестувань на ковід. Адже сімейні лікарі не направляють на обстеження велику кількість пацієнтів із симптомами коронавірусу, а самі тести часто дають невірні результати через не коректні забори, що, здебільшого, стосується приватних клінік.

«Святкові заходи слід проводити виключно на відкритому повітрі, й українцям треба максимально уникати великих скупчень людей, з сертифікатами чи без них. Крім того, влада має дбати не про посилення штрафів для бізнесу, а про готовність медичної системи зустріти новий вірус», - додала інфекціоніст.

«Наш край» наполягає на необхідності терміново розробити та ухвалити програму інфекційної безпеки країни, яка передбачатиме безперебійне та повне забезпечення медичних закладів киснем, ліками та засобами захисту й дезінфекції. МОЗ варто збільшити кількість ПЛР-тестів, які на 3-5 день симптоматики дають можливість діагностувати ковід, включно з новими штаммами. Водночас фахівці «Нашого краю» переконані, що Омікрон не буде останнім варіантом ковіду і варто очікувати його нових мутацій, тож уряд має подбати про готовність медичної системи оперативно та ефективно реагувати на нові виклики.