Команда лікарів Університетського стоматологічного центру Харківського національного медичного університету свого часу підтримала воїнів АТО (ООС), ще в 2014 році започаткувавши акцію "Від щирого серця" з ініціативи керівництва медичного вишу та директорки Центру Марини Бірюкової. Акція спрямована на надання безкоштовної стоматологічної допомоги учасникам бойових дій операції об'єднаних сил.

Лікування і встановлення імплантів для учасників ООС проводиться в Університетському стоматологічному центрі, який є клінічною базою для 5 стоматологічних кафедр медичного університету. Прийом здійснюють лікарі, професори та доценти ХНМУ.

У рамках акції для ветеранів бойових дій були підготовлені якісні стоматологічні матеріали та імпланти, безкоштовно передані як благодійність партнерами ХНМУ - українськими фірмами та представниками ізраїльських, американських, південнокорейських та швейцарських компаній в Україні. 

Yes

Операції проводять досвідчені стоматологи-хірурги, викладачі кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії ХНМУ Руслан Якименко і Ярослав Протасенко.

Дана акція має також освітній компонент, адже перед проведенням хірургічних маніпуляцій лікарі виступають перед студентами та інтернами з лекціями та майстер-класами щодо встановлення дентальних імплантів. За весь період їх було встановлено більше 30. Може здатися, що це небагато, проте, важлива не кількість встановлених імплантів, а кількість стоматологічно реабілітованих пацієнтів, яким за потреби було надано послуги з лікування, протезування, а також ортодонтична допомога. 

Процедура імплантації займає досить довгий період часу та потребує високої відповідальності з боку пацієнта. 

Встановлення імплантів -  це тривала підготовка порожнини рота та місця, куди під седацією вживлюватиметься імплант. Для кінцевого результату необхідно вчасно приходити на лікування та не пропускати прийоми, - зазначає Руслан Якименко.

Yes


Звернутися до стоматологічної клініки ХНМУ мені порадили волонтери. Я дуже вдячна за таку турботу під час непростого процесу лікування. Дякую лікарям за приділений нам час та професіоналізм, - прокоментувала учасниця бойових дій волонтерка  Катерина Бережна.

Особливу увагу акції приділяє керівниця Харківського обласного центру допомоги учасникам АТО (ООС) Марина Полякова:

Ми знаємо, що здоров’я починається з зубів, проте, на жаль, бюджету на імплантацію для учасників ООС держава не має. Тому наша організація шукає партнерів та можливість надати якісну медичну допомогу ветеранам бойових дій. Проблему з фінансуванням вирішить можливість отримання бюджетування від адміністрації Харківського регіону, адже такий досвід фінансування має Дніпро. Я вдячна лікарям Університетського стоматологічного центру за підтримку і допомогу в цій непростій справі. 

Зі свого боку керівництво Харківського національного медичного університету висловлює вдячність компаніям Bauer’s Implants, MegaGen, Bicon, SGS dental, Iterum та Alfa Dent за стоматологічні матеріали, адже плідна співпраця дозволяє надавати безкоштовну медичну допомогу ветеранам та бійцям ООС. 

Такий досвід безперечно допоможе в реалізації майбутніх благодійних проєктів, над якими вже працюють співробітники Університетської стоматологічної клініки. А найголовніше - це прекрасна можливість від щирого серця віддячити ветеранам та воїнам АТО (ООС) за їх любов до Батьківщини, відданість народові та патріотизм.

Автори: Вікторія Захаревич, Тамара Соколан