Учбові заклади в Україні масово почали отримувати штрафи від контролюючих органів через невідповідність вимогам пожежної безпеки, оскільки коштів на нові системи захисту в громадах немає. Про це заявив співголова політичної партії «Наш край», народний депутат Сергій Шахов в інтерв’ю «Українським новинам».

«Наша влада не вирішує проблеми, а намагається їх позбутися. Що зробила центральна влада? Спочатку передала освітні заклади на баланс територіальних громад і заявила, що більше вона до них стосунку не має. І одразу ж видає постанову із новими протипожежними вимогами до освітніх закладів. Причому такого рівня, що керівництву шкіл треба знайти мільйонні інвестиції, аби їх заклади відповідали кабмінівським запитам», — заявив Сергій Шахов.

Співголова «Нашого краю» привів реальну калькуляцію згідно таких урядових вимог.

«Кожна школа має бути оснащена протипожежною сигналізацією. Це правильно і так має бути, бо безпека дітей має стояти на першому місці. Але. Найдешевша пожежна сигналізація для шкіл коштує 500 тисяч гривень. І це не на всю школу, а на один корпус. Скільки корпусів, стільки «півмільйонів» і треба знайти місцевій громаді. У якої школи є вільні сотні тисяч гривень на встановлення такої сигналізації? Вірно — в жодної. А без сигналізації до закладу приходять пожежники, роблять припис, подають до суду і за кілька днів просто закривають школу. Абсурд? Ні — вже є кілька судових рішень, які показують, що це нова урядова практика», — повідомив народний депутат.

При цьому, за словами співголови «Нашого краю», уряд не лише не протягує руку допомоги, а ще й штрафує директорів за не ними створені проблеми.

«Уряд, замість комплексного вирішення проблеми, запровадження державної програми, якщо не субсидіювання, то хоча б співфінансування таких проєктів, вирішив штрафувати директорів. За те, що у них немає коштів на реалізацію всіх приписів уряду! В Україні 14 тисяч шкіл. Приблизно 20% із них не відповідають оновленим нормам протипожежної безпеки. І от майже трьом тисячам директорів потенційно потрібно очікувати на штраф від 1500 гривень. Ось такий нехитрий, але дуже підлий метод наповнення бюджету», — наголосив Сергій Шахов.

«Наш край» вимагає від уряду створення дієвого механізму співфінансування оснащення шкіл, згідно висунутим Міністерствами вимогам. Уряд має почати думати про майбутнє, а не намагатися вирішувати проблеми методом їх замовчування чи перекладання на інші плечі. Влада на те і існує, щоб покращувати життя людей, а не робити його із кожним днем все трагічнішим.