Кабмін 21 листопада змінив порядок виплат внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Про це повідомили в Мінристерстві реінтеграції.

Серед нововведень такі:

► Переселенці, які деякий час проживали за кордоном, можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну. Це стосується тих, хто оформлює виплати вперше.

► У разі повторного переїзду в рамках обов'язкової евакуації після 1 серпня 2023 року люди, які раніше отримували виплати, зможуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців. Однак при цьому потрібно, щоб їх включили до списків евакуйованих, які затверджуються обласними військовими адміністраціями. Про евакуацію самостійно або за допомогою волонтерів необхідно повідомити ОВА.

► ВПО отримуватимуть виплати 3 місяці після дати завершення бойових дій (можливих бойових дій) або тимчасової окупації в населених пунктах, з яких вони перемістилися. Раніше виплати припинялися на наступний місяць.

► Непрацюючі люди працездатного віку за відсутності поважних причин протягом 3 місяців від дня призначення виплат ВПО повинні знайти роботу, зареєструватися як ФОП, подати заяву для отримання гранту на бізнес або ваучера на навчання чи отримати статус безробітного, зареєструвавшись у центрі зайнятості.   

Виплати для ВПО становлять:

  • 2000 грн - для дорослих;
  • 3000 грн - для дітей або людей з інвалідністю.

З 1 вересня 2023 року всіх одержувачів виплат перевірятимуть через державні реєстри. Людина може втратити допомогу ВПО, якщо:

  • купила транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше 5 років; 
  • придбала квартиру або земельну ділянку, і сума покупки перевищує 100 тис. грн.;
  • має депозит на суму 100 тисяч гривень і більше;
  • купив валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківські метали на загальну суму понад 100 тис. грн;
  • володіє житлом, розташованим на територіях, де не ведуться активні (можливі) бойові дії або які не є окупованими, якщо таке житло більше ніж 13,65 квадратів на одного члена сім'ї.

Детальніше - у нашому матеріалі.

Також переселенців можуть перевіряти за адресами, за якими вони зареєстровані. Якщо людей зі статусом ВПО немає вдома, то соцпрацівники залишають записку, в якій просять упродовж 10 днів прийти до органу соцзахисту. Якщо людина не приходить, то з наступного місяця їй скасовують виплати.