У Харківській області з 2022 року росіяни пошкодили або знищили 660 енергетичних об'єктів. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов на другому Міжнародному саміті міст і регіонів.

Війська РФ намагалися ракетними ударами вивести енергетику України з ладу наприкінці 2022 - початку 2023 року. Однак результату не досягли. З березня 2024-го вони відновили такі спроби. 

Мер Харкова Ігор Терехов повідомляв, що після ударів 22 березня через пошкодження енергетичної інфраструктури Харків залишився без власної генерації електроенергії. Місто пережило блекаут. Паралельно постраждала й опалювальна система. 

Аналогічна ситуація склалася і по області загалом.

Наразі частково пошкоджені об'єкти відновлюються. Синєгубов заявив, що регіону потрібні час і великий ресурс для децентралізація енергосистеми. Зокрема необхідно встановити:

  • близько 60 модульних твердопаливних котелень;
  • понад 70 газових установок;
  • понад 70 когенераційних установок.

Конгрегаційна установка - це механізм, який виробляє і теплову енергію, і електрику. 

Синєгубов також заявив, що для успішної підготовки області до опалювального сезону необхідна підтримка міжнародних партнерів.

Наскільки ефективно децентралізація енергетичної та опалювальної систем може замінити централізоване опалення - у нашому матеріалі