Будівлю Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна незаконно передали в оренду. Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській області передало в оренду приватній фірмі приміщення площею 435 квадратних метрів, яке належить університету. Вартість цього приміщення - 1,9 мільйона гривень. За договором його мали використовувати як майстерню для ремонту автомобілів, але насправді орендар міг використовувати будівлю на власний розсуд.

Харківські прокурори подали до суду, щоб визнати цей договір оренди нечинним і повернути приміщення університету. Справа в тому, що закон України "Про освіту" визначає, що нежитлові приміщення, які належать об’єктам освіти, не можуть використовуватися не за освітнім призначенням. Їх можна передати в оренду виключно для діяльності, пов’язаної з навчально-виховним процесом.

Суди першої та другої інстанцій відмовили прокурорам.

Проте Верховний суд підтримав позицію, що майно університетів не можна використовувати не за призначенням. Він скасував попередні рішення судів та задовольнив вимогу прокурорів.