Житель Богодухівського району Харківської області протягом восьми років ґвалтував свою неповнолітню падчерку. Чоловік заарештований, повідомив начальник слідчого управління облуправління Нацполіції Сергій Болвинов.

Слідчим дівчина розповіла, що вітчим почав до неї чіплятися, коли їй було 9 років. Коли падчерці виповнилося 11 років, співмешканець матері вперше примусив її до орального сексу, а з 14 років - почав регулярно ґвалтувати.

Дівчинка розповідала про знущання старшому братові, друзям і вчителям. За словами Болвінова, керівництво школи "спробувало втрутитися в ситуацію, але допомогти дитині не вдалося". Дівчинці не вірила рідна мати, а вітчим заперечував всі звинувачення.

Лише коли жертві виповнилося 17 років, вона зважилася звернутися в поліцію.

Розслідуючи справу, слідчі зібрали достатньо доказів, і повідомили вітчиму дівчинки про підозру. Чоловіка заарештували без права внесення застави. За вчинення розпусних дій щодо дитини йому загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі.

Щороку в Україні реєструють близько 400 випадків педофілії. Максимальне покарання за такі злочини - до 15 років, за виготовлення та розповсюдження порнографії за участю дітей можна отримати до 12 років.

Навесні 2020 року в Україні було створено Єдиний реєстр педофілів. Його наповненням займається Міністерство юстиції України. Доступ до реєстру мають правоохоронці, проте виписку з нього з інформацією про конкретну особу можуть отримати також керівники навчальних закладів, закладів охорони здоров'я або інших відомств, які працюють з дітьми, щоб виключити ймовірність прийому на роботу педофіла.

У Мін'юсті зазначили, що такі реєстри – звична практика для Норвегії, Канади та США. Інформація про злочинців в них зберігається навіть після того, як педофіли відбули покарання.