У селі Мартова Чугуївської громади місцеві жителі проти увімкнення вуличних ліхтарів. Про це повідомив печенізький селищний голова Олександр Гусаров.

Мартова розташована за 35 км від Чугуєва на лівому березі Печенізького водосховища. У перший день війни, 24 лютого 2022-го, село було окуповане російськими військами. Звільнили Мартову у вересні 2022 року внаслідок контрнаступу ЗСУ. До війни тут мешкали близько 2,2 тисячі осіб.

Нині жителі села проти ввімкнення ліхтарів через війну: люди бояться, каже Гусаров

Голова громади зазначив, що за сучасних технологій вуличне освітлення не має жодного значення для противника, оскільки ракети наводяться на ціль за супутниковими координатами. Крім того, відсутність вуличного освітлення заважає ловити правопорушників: останнім часом їх побільшало, а криміногенна обстановка в громаді погіршилася.

У Харкові та області на початку війни ввели світломаскування: влада просила людей вимикати світло в будинках, роблячи їх непомітними для ворога. З порушниками світломаскування велася серйозна боротьба, а будинки, мешканці яких не вимикали світло, примусово відключали від електропостачання.

Згодом світломаскування перестали дотримуватися: навесні 2023 року в Харкові почали вмикати ліхтарі. Слідом за Харковом вуличне освітлення повернули і в населені пункти області.