Поліція очікує обстрілів Харкова сьогодні, 9 травня, і просить містян не скупчуватися на меморіальних комплексах та утриматись від будь-яких масових заходів. Силовики збільшать кількість патрулів у місцях, де можливі скупчення людей, пов'язані з пам'ятними датами завершення Другої світової війни. За словами начальника поліції Харківської області Володимира Тимошка, на патрулювання Харкова додатково вийдуть ще 100 копів, по області - до 300 поліцейських.

Він підкреслив, що патрулювати будуть основні меморіали, куди зазвичай ходять люди - зокрема, це національний меморіальний комплекс "Висота маршала Конєва" (Солоницівка).

Тимошко зазначив, що ворог може спробувати здійснити масовані удари ракетами, КАБами та іншими снарядами, а також завдати артилерійських ударів по цивільних об'єктах міста. Імовірною метою таких дій є залякування населення та дестабілізація ситуації в регіоні через символічні дати.

9 травня в Україні відзначають День Європи. У СРСР 9 травня відзначали День перемоги. В Україні із 2024 року в Україні 8 травня - це державне свято, День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Дата святкування була встановлена Верховною Радою замість 9 травня. 8 травня 1945 року Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла «Акт про беззастережну капітуляцію» Збройних сил нацистської Німеччини.

Учора, 8 травня, РФ ударила по шкільному стадіону у Харкові, на якому хлопці грали у футбол. Загалом постраждало 7 людей, серед яких 4 - діти. Двоє хлопців були вчора у важкому стані, один хлопець і дівчинка - у середньому. Усі знаходились в лікарні.