Мешканців звільненої Куньївської громади у Ізюмському районі закликають повертатися додому. Про це "Слобідському краю" розповів голова громади Сергій Мовчан.

За його словами, у кожному населеному пункті громади є світло, вода та газ. З моменту звільнення 10 вересня 2022 року села громади не обстрілювали, але люди поки що повертаються не дуже активно.

У Куньївській територіальній громаді Ізюмського району станом на 27 березня проживає близько 2800 осіб. До війни було 4500 чоловік. Також у громаді зареєстровано 120 внутрішньо переміщених осіб.

"Я постійно спілкуюсь із земляками, і вони кажуть, що коли вже остаточно встановиться тепла погода, вони приїдуть. Деякі наші жителі перебувають за кордоном, там у них до школи ходять діти. І щоб не переривати навчальний процес, вони збираються повертатися першого місяця літа. Я людям раджу повертатися додому, наводити порядок. Утім, тут проблема: люди повернуться, а робочих місць немає", – сказав Сергій Мовчан.

Більшість місцевих жителів до вторгнення працювали на місцевих сільгосппідприємствах, у полі. Наразі техніка розбита та розграбована, але деякі з аграріїв купують нову техніку, запасаються посівним матеріалом, наводять лад на своїх територіях. Ось тільки бояться виїжджати у поле через мінну небезпеку. У вирішенні цього питання, за словами Сергія Мовчана, їм дуже допомогло б гуманітарне розмінування.

За даними ХОВА, зараз у Харківській області проживає 1,9 млн осіб. До війни в області було 2,7 млн жителів. У Харкові мешкає близько 1,1 мільйона людей.