Силовики викрили харків'янина, який продавав чоловікам призовного віку можливість виїхати за кордон. Про це повідомив речник облуправління СБУ Владислав Абдула.

За даними слідства, 39-річний харків'янин - переселенець з окупованої частини Луганської області - домовлявся, щоб ухилянтів вносили як волонтерів благодійного фонду в систему "Шлях", що давало їм змогу виїжджати за кордон. Така послуга коштувала 12 тисяч доларів.

При цьому фігурант давав "клієнтам" інструкції, як уникнути викриття під час перетину кордону, а також вимагав написати розписку, що вони нібито зобов'язуються повернутися в Україну з гуманітарним вантажем.

Зловмисника спіймали під час передачі йому від "клієнта" документів і частини траншу - 10 900 доларів.

Чоловікові повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 КК України (сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Наразі він перебуває під вартою. Йому загрожує до 9 років в'язниці з конфіскацією майна.

З 24 лютого 2022 року в Україні діє воєнний стан. Чоловіки віком від 18 до 60 років можуть бути призвані на службу, і їм заборонено виїжджати за кордон.

Виїхати за кордон можна за системою "Шлях". Виїзд дозволено для зареєстрованих у системі волонтерів, які займаються доставкою гуманітарних вантажів або вантажів для військових в Україну.