У Харкові затримали 24-річного блогера, який поширював комуністичну пропаганду і кремлівські наративи. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Молодий чоловік створив на YouTube анонімний канал, підписниками якого здебільшого були боти, використовував сторінки в Instagram і в забороненій в Україні соцмережі "ВКонтакте".

У своїх публікаціях затриманий називав українців "дешевим інструментом США", закликав громадян України відмовитися від захисту держави, заявляючи, що вона "того не варта". Також він вихваляв СРСР, популяризував комуністичну символіку і поширював наративи сучасної кремлівської пропаганди, такі як: "братні народи", "три країни - три сестри" тощо. До державних символів України блогер демонстрував зневажливе ставлення.

Під час обшуку правоохоронці вилучили комп'ютер і мобільний телефон із доказами діяльності блогера, а також комуністичну символіку - хлопець виготовив її сам.

Харків'янину повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 436-1 Кримінального кодексу України (виготовлення, поширення комуністичної символіки та пропаганда комуністичного тоталітарного режиму, вчинені повторно з використанням засобів масової інформації).

Він перебуває під вартою. Блогеру загрожує до 10 років в'язниці з конфіскацією майна.