Харківський політех сьогодні вдень, 5 вересня, евакуювали. Інформацію підтвердила прес-секретар вишу Олена Розова.

Як вона розповіла KHARKIV Today, повідомлення про мінування надійшло на електронну пошту, воно було російською. Невідомі погрожували підірвати будівлю вишу, якщо їм не дадуть грошей.

"Ваш університет заміновано. Десять кілограмів гексогену. Заплатіть 750 000 гривень. Якщо не заплатите, то підірвемо університет", - ішлося в повідомленні.

У ХПІ викликали правоохоронців. Через те, що навчання у виші відбувається дистанційно, в університеті перебували тільки співробітники, які залишили адміністративний і ректорський корпуси. 

Фахівці обстежили будівлю, небезпечних предметів не знайшли. Через деякий час співробітники повернулися на робочі місця.

Це друге повідомлення про мінування НТУ "ХПІ" від початку 2023 року. Перше повідомлення до вишу надійшло взимку телефоном.

Завідомо неправдиве повідомлення про мінування є кримінальним злочином. Згідно з п. 2 ст. 259 Кримінального кодексу України, якщо об'єктом атаки став навчальний заклад, то правопорушнику загрожує від чотирьох до восьми років позбавлення волі.