18-річний харків'янин допомагав росіянам готувати новий наступ. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Зловмисник збирав інформацію про підрозділи ЗСУ, залучені до оборони Харкова. Ця інформація потрібна була РФ для планування нового наступу на Харківську область.

Чоловік пішки обходив місто і намагався знайти місця базування українських підрозділів. Виявивши місця розташування військових, він приховано фотографував їх і позначав координати на картах Google. Ці дані він передавав росіянам.

Встановлено, що харків'янина завербував співробітник управління ФСБ у Бєлгородській області. За співпрацю хлопцю запропонували грошову винагороду. Російські спецслужби звернули увагу на молодика, оскільки він був активним користувачем російських Телеграм-каналів і шукав швидкий заробіток. Агент і куратор підтримували зв'язок через анонімний чат у телеграм.

СБУ затримала агента "на гарячому", коли той фотографував військовий об'єкт. У хлопця вилучено мобільний телефон із доказами його розвідувально-підривної діяльності на користь РФ. Наразі зловмисник перебуває під вартою. За ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) йому загрожує довічне ув'язнення.