Зняти квартиру в Харкові зараз коштує дорожче ніж рік тому. Аналітики платформи OLX порівняли ціни та виявилося, що у Харківській області житло дорожчає.

У серпні цього року в регіоні була 11 101 пропозиція щодо оренди житла, середня ціна у гривні порівняно з минулим роком не змінювалася та становила 4,5 тис. гривень.

2

У вересні на ринку пропозицій поменшало - 10 935, а ціна пішла вгору і склала вже 11 тис. гривень (торік - 7 тис. гривень).

2

У жовтні кількість оголошень про оренду житла у Харкові суттєво не змінилася - їх трохи більше 10 тис. А ось ціна хоч і впала небагато, до 10 тис. гривень, але порівняно з минулим роком (6 тис. гривень) додала 40%.

Велике зростання у ціні оренди показали також Львівська область - там середня ціна у жовтні склала 16 тис.грн. порівняно з 9 тис. грн. рік тому. Після початку війни Львів зазнав напливу переселенців: серед обласних центрів Західної України він прийняв найбільше внутрішніх мігрантів, що не могло не позначитися на ринку нерухомості.

Сильно подорожчала оренда і у Полтаві - майже вдвічі, із 4,5 тис.грн. торік до 8,5 тис.грн. в цьому. Це теж пов'язано із вимушеною міграцією: лише з Харківської області до Полтавської виїхали понад 120 тисяч людей.

Значно зросла ціна оренди у Миколаївській області - з 6 тис.грн. рік назд до 10 тис.грн. у жовтні. Це може бути пов'язано з тим, що в Миколаївську область ринув потік переселенців із сусідньої Херсонської, яка спочатку була повністю окупована РФ, а після часткового звільнення перебуває під постійним російським обстрілом.

Сьогодні ринок оренди у Харкові відновлюється після активних бойових дій у регіоні. Люди повертаються до міста, і ті, хто не має житла, шукають варіанти, щоб його зняти. Як розповів мер Ігор Терехов, у Харкові зараз - близько 1 мільйона 100 тисяч мешканців.

Актуальні ціни на оренду квартир:

  • однокімнатна - від 3 до 10 тис. грн.;
  • двокімнатна - від 5 до 12-14 тис. грн, є пропозиція і за 25 тис. гривень (все залежить від району та стану квартири).

Навесні ж, коли Харків з усіх боків обстрілювався російськими військами, оренда квартир подешевшала вдвічі.