Поліцейські Харківської області перевіряють інформацію про чотири зґвалтування російськими військовими в тимчасово окупованих містах і селах. Про це повідомили в поліції.

На деокупованих територіях Ізюмського та Куп'янського районів функціонують мобільні групи з числа поліцейських. У групи входять досвідчені співробітники Головного слідчого управління, Департаменту превентивної діяльності, ювенальної превенції, слідчі, поліцейські з протидії домашньому насильству, дільничні, співробітники-психологи.

За десять днів робочі групи відвідали 25 населених пунктів Ізюмського та Куп'янського районів Харківської області. Чотири мешканки повідомили про зґвалтування з боку російських військових. Відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Проводяться слідчі дії.

"Якщо під час окупації ви стали жертвою статевого злочину, звертайтеся в поліцію за телефоном 102, через чат-бот @Kharkiv102_bot (https://t.me/Kharkiv102_bot) або безпосередньо до найближчого підрозділу поліції", - зазначають правоохоронці.

Крім того, в ХОВА розповіли про благодійний фонд "Сильні", куди можуть звернутися постраждалі від сексуального насильства з боку окупантів. Сексуальне насильство під час війни не має терміну давності. Незалежно від того, коли людина заявить про злочин, винного можна буде притягнути до відповідальності. Фонд надає безкоштовну психологічну, медичну юридичну допомогу. Так, юристи допомагають задокументувати факти зґвалтувань як військових злочинів, для використання свідоцтв у Міжнародному суді з прав людини. Запити людей, які пережили сексуальне насильство, або їх батьків є абсолютно конфіденційними. Крім того, люди можуть відмовитися від допомоги в будь-який момент. Звернутися за допомогою до фонду можна за посиланням. Після звернення з людиною зв'яжеться консультант,
щоб докладніше обговорити вид допомоги, який потрібно надати.

Як пише DW, за словами правозахисниці з США Олександри Кейтер з організації Center for Justice and Accountability, згвалтування визначені Римським статутом як військові злочини. Але досі не було прецеденту, щоб хто-небудь був засуджений в Гаазі за ці діяння.

"Нам потрібні докази, щоб притягнути винних до відповідальності. Ми не зможемо змусити жертв говорити про злочини, якщо їм нікому допомогти впоратися з подією", - зазначає правозахисниця.

Разом з тим німецькі правозахисники, які працювали з жертвами зґвалтувань під час воєн, кажуть, що постраждалим потрібна довгострокова допомога. Так, 70 відсотків жертв сексуального насильства під час опитування відповіли навіть 25 років по тому, що продовжують відчувати ці наслідки у своєму житті.