Україна подала заявку на вступ до НАТО у прискореному порядку. Про це сьогодні повідомив президент Володимир Зеленський.

"Ми де-факто союзники. Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели взаємосумісність зі стандартами Альянсу, вони реальні для України – реальні на полі бою та у всіх аспектах нашої взаємодії. Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У прискореному порядку", – сказав Зеленський.

За його словами, це вимагатиме консенсусу всіх учасників НАТО, і доведеться досягти цього консенсусу, але "це можливо". Іронічно, що саме недопущення розширення НАТО на схід було заявлено російською владою та пропагандистами як одна з головних причин вторгнення в Україну, яке у Кремлі, як і раніше, називають "спеціальною військовою операцією".

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк висміяв цю риторику, заявивши, що справжніми цілями Росії у війні були повернення Україні Криму та розширення НАТО, а також відмова від газової монополії в Європі, руйнація економіки країни, ізоляція та залізна завіса.

"Все йде за планом", - зазначив Подоляк.

Тим часом, Словаччина чи не останньою з країн-членів НАТО ратифікувала протоколи про вступ до Альянсу Фінляндії та Швеції – залишилося отримати згоду Угорщини та Туреччини. Фінляндія та Швеція подали заявки на членство в НАТО у травні. Туреччина спочатку виступила проти, але вже влітку три країни домовилися, що офіційна Анкара не блокуватиме вступу північних держав до Альянсу.