"Олексіївську виправну колонію № 25", яка розташована в Харкові, перевірили в межах моніторингу дотримання прав людини. Фото опублікував Офіс омбудсмена.

В Олексіївській колонії утримуються чоловіки, які раніше вже відбували покарання в місцях позбавлення волі - загалом понад 700 осіб.

Моніторингова група зазначила, що в колонії - хороші побутові умови, налагоджена робота з оформлення паспортів засудженим.

Водночас є й низка порушень. Так, у деяких спальнях не забезпечено норму площі з розрахунку на одного засудженого, вона була меншою за 4 квадратні метри. У дисциплінарному ізоляторі відкидні ліжка зачиняються на замок, і це вважається "каральним елементом", адже засуджені не можуть сидіти і лежати на ліжку протягом дня.

Порушення адміністрація вже усунула.

В Офісі омбудсмена наголосили: у разі порушення прав людини і громадянина можна звернутися:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;
  • на гарячу лінію: 0800501720;
  • за тел. 044-299-74-08.

А 2020 року Міністерство юстиції України запустило проєкт із платними камерами. У продажу з'явилися подарункові сертифікати на користування камерами в СІЗО. У Мін'юсті тоді повідомили, що менше ніж за пів року камери принесли понад 2 млн грн. У Харківському СІЗО також є можливість купити сертифікат на віп-камеру.

Придбати сертифікат можна на сайті Мін'юсту. Послуга платних камер діє в Києві, Харкові, Чернігові, Львові, Чернівцях, Хмельницькому, Вінниці, Житомирі, Івано-Франківську, Дніпрі та інших містах України.