За попередніми даними прокуратури Харківської області, РФ вранці 30 серпня обстріляла Харків із артилерійської установки "Піон". Про це журналістам сказав речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, пише "Суспільне".

"Швидше за все, використовувався "Піон" для обстрілу Харкова. Були попадання в адміністративні будівлі, до місць відпочинку, зокрема, кілька будівель отримали дуже значні пошкодження. Були попадання в один із парків відпочинку, по житловій багатоповерховій будівлі та в інші місця", - сказав Чубенко.

Загинуло 4 людей, 11 отримали поранення. Двоє загиблих – в одному із популярних місць відпочинку, двоє – на Павловому полі.

Нагадаємо, саме з "Піона" наприкінці травня росіяни вдарили по Павловому Полю. Тоді загинуло 8 людей.

Довідка SQ. Самохідні гармати "Піон" почали надходити на озброєння артилерійських бригад особливої ​​потужності радянської армії у другій половині 70 - х рр. ХХ ст. Гармата призначалася знищення окремих віддалених особливо важливих об'єктів, руйнації фортифікаційних споруд. "Піон" володіє досить високою для своєї маси рухливістю. Він може зробити 1-2 постріли і залишити вогневу позицію ще до того, як перший снаряд вразить ціль, віддалену на 47,5 км. Максимальна швидкість по шосе – 51 км/год, запас ходу – 500 км.