Перші чотири винищувачі МіГ-29SA, передані Україні Словаччиною, вже виконують бойові завдання у небі над Харковом. Про це пише РБК-Україна з посиланням на словацьке видання Sita.

Таку інформацію повідомила під час свого візиту до Словаччини 29 березня віце-спікер Верховної Ради України Олена Кондратюк під час виступу перед Національною радою Словацької Республіки. Загалом планується передати 13 літаків.

Також МіГ-29 Україні має намір передати Польща. За словами прем'єра Матеуша Моравецького, польські "міги" можуть надійти протягом 4-6 тижнів.

Як пише Defence Express, винищувачі МіГ-29SA від Словаччини для України важливі не лише тим, що допомагають кількісно зміцнити авіацію ЗСУ напередодні очікуваного контрнаступу, а й тим, що ці літаки модернізували в 2000-х роках встановлення електроніки західного виробництва, у тому числі комп'ютера, систем навігації та багатофункціональних моніторів у кабіні пілота. Це дає певний "заділ" під адаптацію таких винищувачів під західні зразки озброєнь.

Водночас міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю естонській телерадіокомпанії ERR заявив, що Україні, як і раніше, потрібні сучасні літаки, будь то Falcon або Gripen або будь-який інший тип літака. За словами Резнікова, у МіГ-29 дальність видимості – 60 кілометрів, дальність стрілянини – 30 кілометрів, а російські Су-35 мають дальність радіолокаційного огляду понад 200 кілометрів і дальність стрілянини понад 100 кілометрів. Рєзніков додав, що Україна продовжує переговори з партнерами, у тому числі про те, що вже зараз потрібно навчати українських пілотів для управління західними бойовими літаками.